Direktor nemačke kompanije: Zašto smo izabrali Pančevo?

Izvor: B92, 21.Jun.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor nemačke kompanije: Zašto smo izabrali Pančevo?

Pančevo -- U Pančevo je stigla nemačka kompanija automobilskih delova ZF Friedrihšafen AG, koja je danas postavila kamen temeljac.

Jedan od direktora kompanije Majk Henkel poručio je na polaganju kamena temeljca da je mnogo faktora doprinelo odabiru Srbije kao zemlje u koju će uložiti 160 miliona evra.

"Mnogi faktori su doneli odluku gde da sagradimo fabriku, to je bio dugotrajan proces. Pančevo smo odabrali zahvaljujući izuzetnoj infrastrukturi, imamo dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostora za širenje fabrike, potencijale za njeno razvijanje, nekoliko transportnih puteva, kao i blizinu glavnog grada", rekao je Henkel.

Kako je naveo, za njega kao člana glavnog odbora firme, izuzetno je važna posvećenost zaposlenih, nove tehbologije kao i cenovna pogodnost, a uveren je da će to pronaći u Srbiji.

Ono po čemu se kompanija ZF ističe, objašnjava Henkel, jeste upravo upotreba novih tehnologija i elektronske mobilnosti.

"Koristimo koncept nove generacije kako bi posebnim pristupom pokrili sektore transporta danas i one koji će se u budućnosti pojaviti. Posebno je važno da premostimo sve nedostatke u oblasti električnih automobila", dodao je Henkel i zahvalio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci i prisustvu današnjem polaganju kamena temeljca.

Da je mobilnost glavna prednost i uspeh kompanije ZF preneo je i Jorg Grotendorst iz te kompanije, objasnivši da je ovo vreme kad je zagarantovan uspeh električnih motora, u odnosu na motore sa sagorevanjem.

On je poručio da su na polju automobilske industrije prisutni novi izazovi u vidu smanjenja štetnih gasova i slično, i dodao da će elektro automobili doprineti rešavanja tog problema, ali i umanjenju broja saobraćajnih nesreća.

Grotendorst je rekao i da se proizvodnja motora za automobile u ZF-u udvostručuje svake godine, te da sledeće očekuju da proizvedu blizu pola miliona električnih motora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je da se danas "igra industrijska liga šampiona" u Pančevu. "Nismo mogli ni da zamislimo da ćemo u budućnosti u svakom električnom vozilu imati osećaj da u njemu postoji i deo napravljen u Srbiji", rekao je Mirović i dodao da je najveći broj nemačkih firmi došao najpre u Vojvodinu.

Sve to, kaže on, govori i o stabilnoj zemlji, uredjenim investicijama, jer da nije tako ne bi ni kompanije kao što je ZF investirale.

"U Vojvodinu je uloženo 1,3 miliona evra od strane nemačkih kompanija, a zahvaljujući tome 18.000 ljudi dobilo je posao", naveo je Mirović i objasnio da deo novca ide i u pokrajinski budžet, a da se on koristi upravo za obnavljanje industrijskih zona kao što je ova u Pančevu.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, koji je rekao da je nova investicija iz Nemačke stigla zahvaljujući odgovornoj politici od strane vlasti i predsednika Srbije, koja je kao rezultat imala stabilne finasije, izuzetan privredni rast i smanjenje stope nezaposlenosti.

Takođe, istakao je da je stabilizacija zakonskog okvira omogućila pravnu sigurnost i povoljnu klimu za investitore. "Svima na lokalu ostaje samo da pratimo takvu politiku i prenesemo rezultate, a u prethodne tri godine radili smo na opremanju industrijske zone u koju je nemačka firma došla", rekao je gradonačelnik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.