Direktor MMF-a: Sporan srpski penzioni sistem

Izvor: Politika, 02.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor MMF-a: Sporan srpski penzioni sistem

Naši eksperti pregovaraju sa vašim vlastima o tom problemu, koji je pomalo i političko pitanje, kaže za „Politiku” direktor MMF-a. – Svetska ekonomija neće dogodine imati dovoljno kapaciteta da omogući rast broja zaposlenih

Istanbul, 2. oktobra – Očekujem da Vlada Republike Srbije vrlo brzo donese odluku na koji način će pokriti nepokriveni deo deficita za 2010. godinu – kazao je Dominik Stros-Kan, direktor Međunarodnog monetarnog fonda za „Politiku”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Naši eksperti vrlo blisko sarađuju sa vašim vlastima i ispostavilo se da je u Srbiji jedan od najvećih problema reforma sadašnjeg penzionog sistema. To je, čini mi se, pomalo i politički problem. Vaša vlada mora jasno da kaže kako namerava da to reši, bez obzira na unutrašnje pritiske. I druge zemlje iz regiona, kao što je Hrvatska na primer, imaju slične muke. Ali, iskreno rečeno, svi moramo da budemo malo fleksibilniji i onda neće biti toliko teško primeniti fiskalni deo programa koji zemlje imaju sa MMF-om – uveren je Stros-Kan.

– Ne da imam savet, već je lista saveta podugačka – našalio se prvi čovek MMF-a odgovarajući na pitanje na koji način Srbija, kao zemlja koja će imati viši minus u državnoj kasi od odobrenih 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, može da smanji rashode.

– Bez obzira na to što imam mnogo sugestija i što dosta zemalja, kao što je Ukrajina na primer, ima muke sa fiskalnim deficitom – ne postoji univerzalno rešenje koje može da se primeni u svakoj zemlji. To zavisi od pojedinačne situacije – kaže prvi čovek Fonda.

Dolazak delegacije iz Srbije očekuje se u ponedeljak 4. oktobra, a kako je ranije najavljeno, u Istanbulu će biti reči i o drugoj reviziji stendbaj aranžmana sa MMF-om koja bi trebalo da bude zaključena zajedno sa trećom, krajem oktobra. Tek tada će Srbija moći da povuče drugu ratu ranije odobrenog zajma u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra.

U svakom slučaju, direktor MMF-a poručuje da želi da vidi konkretne mere koje će omogućiti održiv način finansiranja fiskalnog deficita.

Kada je reč o globalnim ekonomskim kretanjima, Dominik Stros-Kan ne krije da je i dalje zabrinut, bez obzira na to što se vide znaci oporavka. Iako je tempo nešto sporiji, broj nezaposlenih i dalje raste iz meseca u mesec i to je velika senka koja je pala preko dobrih vesti o oporavku najavljenih za sledeću godinu, kada će mnoge zemlje zabeležiti rast.

Nema ozbiljnog poboljšanja sve dok broj nezaposlenih ne počne da se smanjuje, a za to je, dodaje, potrebno duže vreme. Jer, svetska ekonomija neće dogodine imati dovoljno kapaciteta da omogući rast broja zaposlenih. „Vreme je najveći neprijatelj reformi", poručuje.

Inače, ekonomisti MMF-a izračunali su da će globalna ekonomija dogodine porasti za 3,1 odsto. Kada je o Srbiji reč, taj rast iznosi 1,5 procenata.

– Još nije vreme za primenu izlazne strategije iz krize. Da, vlade u zemljama širom sveta treba da ih spremaju i da oporavak temelje na čvrstim osnovama, ali je još rano govoriti o njihovoj primeni – uveren je on.

Sa njim se slaže i Robert Zelik, direktor Svetske banke, koji ističe da je pad zaustavljen, ali da je još rano za najavu izlaska iz krize. Kraj ove, ali i početak sledeće godine, prognozira on, neće biti lak, bez obzira na sva pozitivna očekivanja.

– Male zemlje se i dalje pate sa krizom koja je smanjila njihov izvoz, umanjila doznake iz inostranstva, okrnjila prihode od turizma i usporila dolazak stranih direktnih investicija – istakao je Zelik i dodao da je Svetska banka obezbedila 100 milijardi dolara podrške u naredne tri godine najavivši da će program početi da se primenjuje sredinom sledeće godine.

------------------------------------------------

Nisam video koje je marke cipela

Na pitanje novinarke iz Turske da prokomentariše jučerašnji incident na Bilgi univerzitetu, kada ga je mladić iz publike gađao cipelom, Dominik Stros-Kan se našalio:

– Nisam video koje je marke cipela. Ne znam šta hoćete da kažem.

– Bila je to „najki" patika – dobacila je novinarka i dalje strpljivo čekajući odgovor.

– Bio sam univerzitetski profesor dugo godina, a samim tim i svedok raznih studentskih demonstracija. Ne baš takvih, ali viđao sam različite reakcije i ranije.

--------------------------------------------------

Više prava za manje

Ovogodišnja skupština Svetske banke i MMF-a, koja će biti održana 6. i 7. oktobra u Istanbulu, počinje u vrlo važnom trenutku za 186 članica tih međunarodnih finansijskih institucija, kazao je Robert Zelik, direktor Svetske banke. Prema njegovim rečima, iako grupa zemalja G-20 donosi važne odluke, više od 160 zemalja ne nalazi se za stolom za kojim se odlučuje.

– Zato će ovogodišnja skupština obezbediti manjima veća prava i obezbediti da se glas siromašnih zemalja bolje vidi i jače čuje – dakle to je novi G-186.

Kako kaže, Bretonvudski sporazum kojim je još 1944. godine uspostavljen međunarodni monetarni sistem u današnjem odnosu snaga zvuči prevaziđeno i sa tim se treba suočiti. Objašnjava da suočavanje podrazumeva promenu sistema glasanja i o tome će se raspravljati na Razvojnom komitetu Svetske banke početkom sledeće nedelje.

Anica Nikolić

[objavljeno: 03/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.