Direktor Folksvagena šokiran: Podnosim ostavku

Izvor: B92, 23.Sep.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Folksvagena šokiran: Podnosim ostavku

Generalni direktor Folksvagena Martin Vinterkorn podneo je ostavku nakon što je otkriveno da više od 11 miliona vozila ima softver koji lažira podatke.

"Ja sam šokiran događajima u prethodnih nekoliko dana, iznad svega time da prekršaj tih razmera može da se desi Folksvagen grupi“, kaže Vinterkorn.

On je istakao da kao direktor prihvata odgovornost za nepravilnosti koje su pronađene u vozilima i da je zbog toga tražio od Nadzornog odbora da se dogovore o prestanku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegove funkcije kao izvršnog direktora Folksvagen grupe.

Podsetimo, nemački auto-gigant Folksvagen objavio je da čak 11 miliona vozila tog proizvođača ima ugrađen softver koji lažira podatke o štetnim izduvnim gasovima.

Svoju ostavku Vinterkorn je objasnio interesom kompanije. On je istakao da nije upoznat sa nedelima, jer ona nisu dolazila sa njegove strane.

"Folksvagenu je potreban novi početak i u pogledu kadrova. Mojom ostavkom sam otvorio taj put“, dodao je on.

Vinterkorn je rekao da je uvek bio vođen željom da služi kompaniji, posebno kupcima i zaposlenima. "Folksvagen je bio, jeste i biće moj život“, kaže Vinterkorn.

"Proces transparentnosti i pojašnjenja mora da se nastavi, jer je to jedini način da se povrati poverenje. Uveren sam da će Folksvagen i njegov tim prevazići ovu ozbiljnu krizu“, dodao je on.

Vinterkorn se prethodno izvinio kupcima zbog nepoštenog postupka njegove kompanije.

Nakon šokantnog priznanja Folksvagena njegove akcije su izgubile 18 odsto vrednosti zbog otkrivanja skandala sa lažiranjem nivoa izduvnih gasova, a nakon saopštenja kompanije izgubila je još 20 odsto vrednosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.