Direktor Folksvagena se izvinio zbog podsećanja na slogan nacista

Izvor: B92, 17.Mar.2019, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Folksvagena se izvinio zbog podsećanja na slogan nacista

Berlin -- Izvršni direktor kompanije Folksvagen Herbert Dis se izvinio jer je upotrebio slogan koji podseća na nacistički izraz "Rad oslobađa".

Dis je na dogadjaju koji je organizovala njegova kompanija upotrebio izraz "Ebit maćt frei", a Bi-Bi-Si objašnjava da je "Ebit" često korišćen akronim koji znači "zarade pre kamata i taksi" (earnings before interest and taxes).

Fraza koju je Dis upotrebio nesumnjivo podseća na "Arbeit Maćt Frei", nemački izraz koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u prevodu znači "Rad oslobadja", a koji je bio ispisan na ulazu u koncentracioni logor Aušvic.

Dis je u saopštenju naveo da mu je žao zbog nesrećnog izbora reči.

"Ni u jednom trenutku mi nije bila namera da se ova izjava stavi u pogrešan kontekst. U tom trenutku, jednostavno nisam razmatrao tu mogućnost", rekao je Dis.

On je priznao i da kompanija ima "posebnu odgovornost u vezi sa Trećim rajhom".

Kompanija Folksvagen osnovana je 1937. godine, kao deo vizije nacističkog lidera Adolfa Hitlera da omogući nemačkim porodicama da dobiju svoj prvi automobil.

Tokom Drugog svetskog rata, firma sa sedištem u Volfsburgu proizvodila je vozila za nemačku vojsku, a u njenoj fabrici je više od 15.000 ljudi iz obližnjih koncentracionih logora radilo u robovskim uslovima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktor Volkswagena se izvinio zbog podsjećanja na slogan nacista

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2019

Izvršni direktor kompanije Volkswagen Herbert Dis se izvinio jer je upotrebio slogan koji podseća na nacistički izraz "Rad oslobađa".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.