Digitalizacija pokretač ekonomskog razvoja i na lokalu

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija pokretač ekonomskog razvoja i na lokalu

Digitalizacija može biti pokretač socijalnog i ekonomskog razvoja na lokalnom nivou, poručeno je na panelu o lokalnoj samoupravi u okviru Digitalnog samita

Na panelu je rečeno da su lokalne samouprave najbliže građanima i da imaju najviše podataka o njihovim potrebama i problemima.

Zato građani pomoć treba da traže pre svega od svojih lokalnih zvaničnika i servisa, a elektronske i digitalizovane usluge poboljšaće kvalitet života, rekao je Darko Mrvaljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope.

Na panelu je predstavljeno i nekoliko digitalnih alata koji se tiču upravljanja otpadom, upravljanja vodama, planiranjem investicija.

Ti alati su zasnovani na veb platformama i opštinama i mesnim zajednicama pružaju metodologiju, ali i mogućnost analitičkog pristupa, kako bi na najefikasniji način investirale novac svih građana.

Predstavljeno je i nekoliko inovativnih servisa koje crnogorski grad Herceg Novi pruža svojim građanima, ali i turistima.

“Lokalne samouprave se mogu u većoj meri uključiti ne samo u oblast digitalizacije, već i u MAP REA (Višegodišnji akcioni plan regionalnog ekonomskog prostora) koji je deo Berlinskog procesa”, rekao je Mrvaljević.

Jedan od primera je uvođenje širokopojasnih veza, kako bi svi građani, i u gradu i u manje razvijenim mestima, imali isti kvalitet usluga.

Samit, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, završava se danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.