Dedolarizacija: Rusi traže alternativu američkom dolaru

Izvor: B92, 13.Okt.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dedolarizacija: Rusi traže alternativu američkom dolaru

Moskva -- Ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin rekao je da Rusija razmatra uvođenje evra i rublje kao glavne valute u izvozu energenata.

On je rekao da Rusija želi da se prodaja nafte i gasa obavlja u rubljama, jer bi se tako smanjila zavisnost od američkog dolara.

"Mi imamo veoma dobru valutu, ona je stabilna. Zašto je ne bismo koristili za globalne transkacije?", rekao je Oreškin u intervjuu za "Fajnenšal Tajms".

"Glavno pitanje ovde je izbeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevelike troškove od takvog načina poslovanja, ali ako osmislite široke finansijske infrastrukture, ako su početni troškovi niski, onda zašto ne?", upitao je Oreškin, prenose "Nezavisne novine".

Rusija pokušava da smanji svoju izloženost SAD putem politike "dedolarizacije" kako bi ublažila posledice američkih sankcija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.