Danska dala zeleno svetlo za Severni tok 2 u svojim vodama

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 15:38

Danska dala zeleno svetlo za Severni tok 2 u svojim vodama

Danska agencija za energetiku dala je "Severnom toku 2" licencu da istražuje njeno podmorje.

"Severni tok 2 dobio je operativnu dozvolu da koristi cevi u danskom podmorju. Dozvola je izdata pod nizom uslova", navodi se u saopštenju agencije.

Očekuje se da će uslovi osigurati siguran rad gasovoda koji se gradi za transport ruskog gasa u Evropu preko Baltičkog mora.

Nekoliko političara u Nemačkoj i u Evropskoj uniji zatražili su zastoj, ali i okončanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekta Severnog toka 2 zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je ranije za nemački Bild da Vašington pravi koaliciju koja bi omela izragdnju Severnog toka 2.

Pompeo je izrazio želju da se Nemačka prikloni stavu SAD, bilo zbog Navaljnog, bilo zbog bezbednosnih pretnji koje stvara zavisnost od ruskog gasa.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da "Severni tok 2" i incident oko Navaljnog treba da se razmatraju odvojeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.