Daju 30.000 evra za ukrase: Komšije u sukobu oko novca izdvojenog za praznike

Izvor: B92, 23.Nov.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daju 30.000 evra za ukrase: Komšije u sukobu oko novca izdvojenog za praznike

Banja Luka -- Grad Banja Luka izdvojiće 60.000 maraka (30.000 evra) za kupovinu lančanica, figura i ostalog materijala za novogodišnje ukrase.

U specifikaciji robe navedeno je da se kupuje ukras u obliku stabla čija je krošnja široka i visoka maksimalno 6,5 metara i koje ima minimalno 50 grana i 20.000 LED lampica sa "efektom svetlucanja".

Pored toga Grad kupuje i ukras "u obliku ženske figure u balskoj haljini", odnosno "kraljicu" koja je visoka četiri metra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i čija je haljina široka 2,5 metra. I "kraljica" mora da bude ukrašena i to sa najmanje 10.000 LED lampica, prenosi portal Capital.

Da li su ukrasi neophodni?

Nezavisni odbornik u Skupštini Grada Banja Luka Mirna Savić Banjac smatra da se sa novcem građana mora raspolagati mnogo pažljivije. Novogodišnji ukrasi su važni, ali ne i neophodni.

"Slično je kao i sa ogromnim iznosom od 1,2 miliona KM za popločavanje u centru ili formalno merenje kvaliteta vazduha za koji se tvrdi da je prva kategorija, dok ostala merenja pokazuju sasvim drugačiju sliku. Treba da se štedi na novogodišnjim ukrasima. Grad treba ulepšavati za manje novca, a popravljati kvalitet života građana", rekla je Savić Banjac.

Jelka ili stepenice

I njen nezavisni odbornički kolega Saša Lazić smatra da je 60.000 maraka previše za "kićenje jelke". On dodaje da Grad "ne daje iz svog džepa, pa im se može".

"Za pola tih para mogu se srediti sva propala starčevačka stepeništa i u svim naseljima postaviti nešto od sportskih rekvizita, kao što su koš, mreža za odbojku ili sto za stoni tenis, a za ostatak para za još masu stvari. Da se odredilo šest hiljada maraka, pa i nekako, ali 60.000 je stvarno previše", rekao je Lazić.

Cena ovih ukrasa je 59.999 maraka sa PDV-om.

Svaki ukras se višestruko isplati

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Ljilja Petrović Zečić ističe da je Banja Luka u vreme novogodišnjih i božićnih praznika u poslednjih nekoliko godina neprepoznatljiva.

"Ukrasi i instalacije na ulazima u grad i u samom centru grada daju poseban duh. Veliki broj turista dolazi u Banju Luku tokom čitave godine, a posebno u decembru i januaru. Očekivanja onih koji će svoj novac u Banja Luci potrošiti na različite sadržaje se ne sme izneveriti", istakla je Zečić Petrović.

Ona dodaje da je "Banja Luka glavni grad Republike Srpske jedan među najepšim u regionu" i dodaje "da se svaki ukras i svaka sijalica višestruko isplate".

"Beograd, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Novi Sad, Niš, Podgorica, Skoplje, Grac, u ovom nizu gradova vidim i Banju Luku. Iznos od 60.000 KM je uopšte neupitan da se o njemu polemiše. I da je uloženo više za mene bi imalo opravdanje. Svaka uložena marka u novogodišnje ukrase je pametno ulaganje koje će se višestruko vratiti", zaključila je Ljilja Petrović Zečić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.