Da su žene aktivnije, BDP bi bio za 9% veći: Nemaju i ne traže posao

Izvor: B92, 11.Feb.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da su žene aktivnije, BDP bi bio za 9% veći: "Nemaju i ne traže posao"

Beograd -- Podaci pokazuju da žene u Srbiji, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva zarađuju oko 12 odsto manje od muškaraca,

To je izjavila je direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić.

Kao razlog malog broja zaposlenosti žena, Rakić navodi neaktivnost i njihovu neaktivnost i ističe da su žene aktivnije, da bi BDP Srbije bio za oko devet odsto veći.

"Žene nemaju posao, ali ga i ne traže. Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih su penzionerke, pa je to razlog zašto ne traže posao. Međutim, imamo 350.000 žena starosti između 25 i 54 godine, koje bi mogle da doprinesu privredi, a koje ne rade", rekla je Rakić za Tanjug.

Kaže da žene kao razlog netraženja posla najčešće navode brigu o članovima porodice.

Rakić navodi da sličan jaz u zaradama između muškaraca i žena postoji i u zemljama u regionu, dok je on prosečno manji u zemljama Evropske unije.

FERN je u saradnji sa UN Women i Ambasadom Kanade sproveo istraživanje o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji, koje su predstavili danas na okruglom stolu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.