Da li ovo pada još jedno balkansko poslovno carstvo?!

Izvor: B92, 07.Apr.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ovo pada još jedno balkansko poslovno carstvo?!

Nemački mediji pišu kako je Folkvagen raskinuo saradnju s bosanskim preduzetnikom Nijazom Hastorom i njegovom Prevent grupom.

Bild i Fokus javljaju kako je Folksvagen krajem nedelje doneo odluku o prekidu saradnje sa Prevent grupom. Folkswagen se navodno proteklih godina trudio da pronađe alternativu za delove koji su im stizali iz Grupe Prevent i kako je isporuka konačno organizovana.

Dojče vele piše kako pojedini listovi spekulišu i kako bi to moglo da znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propast imperije koju je stvorio Nijaz Hastor s Grupom Prevent.

Hastorovo carstvo sastoji se od niza kompanija u Bosni i Hercegovini, hrvatske kompanija AD brodovi iz Splita, kompanije u Brazilu i nemačke kompanije Halberg Guss. Samo u toj kompaniji koju je Hastor preuzeo radi oko 3000 ljudi u Nemačkoj i Južnoafričkoj Republici proizvode delove za motore kao što su glave cilindra i vratila kako za vozila, tako i za kamione.

Hastor je svojevremeno bio i najveći akcionar solinskog AD Plastika, ali nakon što je slovenačka kompanije preko koje je kontrolisao AD Plastik otišla u stečaj poverioci su na rasprodali njegove akcije. Danas u Hrvatskoj deluje samo njegova konsultantska kompanija Arkun, s jednim radnikom i prometom od oko 250.000 kuna u 2016. godini. Prevent je danas prisutan u 15 zemalja i zapošljava oko 13.000 ljudi. Prevent je neko vreme bio i strateški partner Elke, ali je ta saradnja prekinuta lani, prenosi Tportal.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li pada još jedno balkansko poslovno carstvo?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2018

Nemački mediji pišu kako je Folkvagen raskinuo saradnju s bosanskim preduzetnikom Nijazom Hastorom i njegovom Prevent grupom...Bild i Fokus javljaju kako je Folksvagen krajem nedelje doneo odluku o prekidu saradnje sa Prevent grupom. Folksvagen se navodno proteklih godina trudio da pronađe alternativu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.