Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 19:09

Zašto je aranžman sa MMF-om nužno zlo, treba li nam "čuvarkuća"

U toku su razgovori srpskih zvaničnika sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu Srbije sa tom finansijskom institucijom. MMF pruža kredibilitet koji razumeju međunarodni finansijeri, rekao je za RTS član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov. Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić ističe da je aranžman važan i zbog investicionog rejtinga, a poslovni konsultant Nebojša Katić smatra da MMF "u najmanju ruku ne smeta".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Početkom godine se završio postojeći aranžman koji je bio sklopljen na 30 meseci, a koji se popularno zvao "čuvarkuća" – njime Srbija nije dobila novac, već savete od MMF-a.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da je bilo razgovora sa MMF-om o novom aranžmanu i šta bi on trebalo da sadrži – kakve ciljeve, kako da se pomogne ekonomiji, kako da se održe dobri rezultati u reformi penzionog sistema, da nema pingpong efekta, kako da se zadrži dobro stanje u budžetu i konačno, kako da Srbija kruniše uspeh u fiskalnoj poziciji kada jednom prođe kriza.
Altiparmakov ističe da se on zalaže za novi aranžman sa MMF-om. Navodi da je MMF može da daje neku vrstu saveta, ali da je mnogo važnije to što MMF daje kredibilitet koji razumeju međunarodni finansijeri.
Smatra da je to od velike važnosti za finansiranje deficita.
"MMF je ta garancija da radimo dobre stvari i da smo na dobrom putu", istakao je Altiparmakov.
"Važno pitanje investicionog rejtinga" Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić takođe veruje da je Srbiji neophodno da produži aranžman sa MMF-om, iako postoje i drugačija mišljenja.
"Ali ne treba zaboraviti ključnu stvar. Dalji napredak Srbije je tesno vezan za ostanak u integrisanim tokovima svetske privrede", rekao je Savić i dodao da to znači obezbeđivanje direktnih stranih investicija.
Kako ističe, da bismo zadržali tu poziciju, moramo da imamo aranžman sa MMF-om, da bi svet prepoznao stabilne uslove u Srbiji.
Rekao je i da je važno pitanje investicionog rejtinga i da je Srbija na korak do toga.
"Svi znaju napamet teze koje MMF zastupa" Poslovni konsultant iz Londona Nebojša Katić ima malo drugačije mišljenje. Kaže da on nije ljubitelj MMF-a, ali ističe da MMF u najmanju ruku ne smeta.
"To je na neki način, kao što ateisti vide bogojavljensku vodicu. MMF je tu, on jeste nekakva garancija, nadzire sistem, ali mislim da floskula o investicijama ne ide tako", rekao je Katić.
Ponavlja da ne smeta da MMF bude tu, ali kaže da svi napamet znaju koje su to teze koje MMF zastupa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.