Izvor: RTS, 31.Okt.2020, 23:25

Da li će IT izvoz i dalje biti veći od izvoza malina

Strateški plan ulaganja u startap ekosistem je dugoročno i dobro postavljen u programu Vlade Srbije, ocenio je za RTS Nebojša Đurđević, direktor Inicijative "Digitalna Srbija". Smatra da je neophodno promeniti Zakon o deviznom poslovanju i omogućiti srpskim kompanijama povoljniji položaj u odnosu na globalnu konkurenciju.
Nastavak digitalizacije je jedan od prioriteta Vlada Srbije. Nebojša Đurđević naglašava da u tom planu ima veoma pozitivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stvari koje su dugoročne i dobro postavljene, a jedna od njih je strateško ulaganje u startap ekosistem.

Đurđević je istakao za Jutarnji dnevnik da se taj plan fokusira na razvoj komponenata koje su ključne da bi u narednih pet godina taj startap ekosistem, koji ima veliki potencijal, mogao da bude održiv za privatne investicije i da nastavi sam da raste.
Izmeniti Zakon o deviznom poslovanjuNaveo je i da bi trebalo da budu u planu, a sada ih nema i to koči digitalnu ekonomiju, promene u Zakonu o deviznom poslovanju. Ocenio je  da taj zakon unosi mnogo opterećenja za srpske kompanije  da ih dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na regionalnu i globalnu konkurenciju i da, kako je ukazao, praktično onemogućava uvođenje inovativnih modela i praksi koje su već uobičajene u svetu.

"Ima rešenja, verujemo da osnovni problemi mogu da se reše i to bi dovelo do povećanja deviznih priliva, zbog toga što bi se povećale strane investicije ali i prihodi naših kompanija koje dolaze iz inostranstva", smatra Đurđević.
IT sektori različito pogođeni pandemijom Očekuje da će i dalje biti veći prihod od izvoza IT usluga nego od izvoza malina. Rekao je da je IT sektor takođe pogođen pandemijom, ali i da tu ima razlika.
Istakao je da ima nekih sektora, kao što je gejming, gde je došlo praktično do velikog rasta, jer ljudi sede kod kuće i  više se zabavljaju ali da, s druge strane, one IT kompanije koje su vezane za putovanje, ugostiteljstvo, imaju veliki pad.
"Međutim, sve ukupno zbog toga što pandemija očigledno traje, vidi se jedan globalni trend da bar po pitanju kompanija, ulaganja se nastavljaju i one će iskoristiti ovaj period da unaprede svoje sisteme i pripreme se za sledeći proizvod, što znaći da ima posla u IT kompanijama za taj sektor", zaključio je Nebojša Đurđević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.