Da li bi zabrana rada nedeljom umanjila profit šoping centara i trgovina?

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2019, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li bi zabrana rada nedeljom umanjila profit šoping centara i trgovina?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je kao zvanični državni praznik bio i neradni dan za gotovo sve državne institucije, škole, vrtiće, banke i pošte. Ali, praznik su radno proveli zaposleni u šoping centrima, maloprodajnim objektima i trgovinskim lancima.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) tim povodom poručuju da su još pre više od dve godine uputili zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad kako državnim praznicima u trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Srbiji, tako i nedeljom.

U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene, a statistika pokazuje da su plate u tom sektoru niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

U ASNS-u kažu da su uvereni da zabrana rada nedeljom i praznikom ne bi uticala na profit poslodavaca, a podsećaju da je ista inicijativa primenjena u susednoj Crnoj Gori.

"Danas je vrlo čest slučaj u trgovini da i muž i žena rade u toj oblasti. I onda je on slobodan sredom, ona je slobodna petkom. Dakle, oni godinama, pa i deceniju, nemaju jedan dan kada su svi na okupu i kada su zajedno. Da malo barem na trenutak kapital i profit stavimo po strani, a da se svi zajedno okrenemo neuporedivo više čoveku, građaninu, održanju porodice. Isti broj ljudi koji bi išao u šoping, odnosno u kupovinu u nedelju, to isto obavi u subotu ili u petak. Prema tome, sam obim prodaje, količina prodaje tih artikala, ne bi se suštinski menjao", kaže Savić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.