DUŽNICI LAKŠE DIŠU: Oko 90 odsto spornih kredita u švajcarcima konvertovano u evre!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUŽNICI LAKŠE DIŠU: Oko 90 odsto spornih kredita u "švajcarcima" konvertovano u evre!

Do isteka roka predviđenih leks specijalisom, oko 90 odsto spornih kredita indeksiranih u švajcarskim francima konvertovano je u evre, rečeno je u Narodnoj banci Srbije.

Zakonom je bio predviđen rok do 7. jula za prebacivanje stambenih kredita građana iz franaka u evre po posebnom zakonu.

Prema informacijama dobijenim od banaka, u toku prvih mesec dana primene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima poslate su ponude za zaključenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ugovora o konverziji klijentima koji su imali stambene kredite sa valutnom klauzulom - indeksirane u švajcarskim francima", kažu u NBS.

Dodaju da je, prema poslednjim preliminarnim podacima d banaka, oko 90 odsto kreditnih partija konvertovano u evre.

NBS navodi da aktivno prati postupak konverzije, koji jeste pri kraju, ali još uvek nije okončan u potpunosti, tako da će tek biti poznati konačni efekti transakcije.

Bankari kažu da se pojedini klijenti nisu odličili na konverziju zato što više ne žive u Srbiji, zatim što se nekima ne isplati prelazak na višu kamatnu stopu pošto su prilikom uzimanja kredita dobili izuzetno povoljnu kamatu od jedan odsto, kao i oni klijenti koji žele da pokrenu sudski postupak protiv banaka pozivajući se na ništavost valutne klauzule u francima.

Leks specijalis

Leks specijalis za rešavanje dugogodišnjeg problema građana zaduženih u švajarcima donet je, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem aprila, a stupio je na snagu 7. maja. Korisnicima stambenih kredita vezanih za franke tim zakonom se otpisuje deo preostale glavnice i to u vrednosti 38 odsto. Ostatak duga konvertuje se u evre i po kamatnoj stopi koja je važila u konkretnoj banci na dan 31. mart ove godine, deli se na nove otplatne rate. U svakom slučaju, kamatna stopa ne sme da bude veća od 3,4 odsto plus euribor za varijabilne odnosno četiri odsto za fiksne.

Pogledajte rezultate

ČUDESNA VODA Znate li zašto je more slano? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.