DRŽAVA VAM POMAŽE DA KUPITE NOVI AUTO! Olakšice i popusti za ovaj tip vozila

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽAVA VAM POMAŽE DA KUPITE NOVI AUTO! Olakšice i popusti za ovaj tip vozila

U skupštini Srbije pokrenuta inicijativa. Traži se model subvencija koji ne bi opteretio budžet.

Pojedini poslanici nedavno su u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za uvođenje subvencija i podsticaja za kupovinu električnih, hibridnih i plag-in vozila, saznaju mediji. Sada se traži model kako da ova podrška ekološkim automobilima ne optereti budžet.

Kako se saznaje, kupac ovakih vozila bi plaćao, kao i do sada, carinu i PDV, ali bi ga država stimulisala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << određenim popustom.

- Ideja je da se kroz neke druge vidove, poput eko-taksa, ali i povlačenjem sredstava iz fondova EU, namenjenih za tu svrhu, omogući jeftinija kupovina vozila sa čistom tehnologijom - kaže izvor iz Skupštine Srbije. - Predlog je da se uredba donese što pre, pretpostavlja se do kraja godine, da bi stupila na snagu 2020. i važila pet godina.

Da država ozbiljno razmišlja o subvencionisanju eko-vozila potvrđeno je i iz ministarstva saobraćaja i građevine koje je najavilo da se zalaže za što brže subvencionisanje kupovine vozila koja ne zagađuju vazduh. Ministar za životnu sredinu Goran Trivan je bio još konkretniji.

- U prvom trenutku trebalo bi ići na zabranu uvoza polovnih vozila. Da li starosti od 10 ili 15 godina videćemo - rekao je Trivan. - Zatim bi trebalo kroz subvencionisanje, ali i drugu vrstu podsticaja, manji porez, besplatno parkiranje i slično, stimulisati kupovinu ovih vozila.

I ministar Trivan smatra da bi priprema celog projekta trebalo da bude gotova do kraja ove godine i da bi od 2020. imali ceo set mera koje bi regulisale ovu oblast.

- Kada se zna da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da u Srbiji godišnje umre oko 5.000 ljudi zbog zagađenog vazduha, valjda je svima jasno da nešto po tom pitanju, i to brzo, moramo učiniti - kaže Trivan.

Taksa

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih vozila, kaže da bi najjednostavnije bilo da se uvede plaćanje eko-taksa prema zagađenju. Kada bi se, na primer, uvela eko-taksa od 12.000 dinara po toni (koju trenutno plaćaju samo kupci novih vozila) i za fizička lica koja uvoze polovne automobile, inkasiralo bi se najmanje 12 miliona evra godišnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.