DRŽAVA UVODI NOVU MERU: Kako bi zaštitili domaću proizvodnju uvodi se sezonska carina - šta to znači?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 16:48

DRŽAVA UVODI NOVU MERU: Kako bi zaštitili domaću proizvodnju uvodi se sezonska carina - šta to znači?

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ministar poljoprivrede ističe poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, obišao je poljoprivredne proizvođače u selima opštine Ivanjica i još jednom se upoznao sa situacijom na terenu.

- Situacija u malinarstvu je bila teška, ali smo onda strateški pristupili rešavanju problema i krenuli sa subvencijama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za nove sertifikovane sadnice, nabavku nove opreme i to već sada daje rezultate. Najzadovoljniji sam kad mi malinari kažu da na istoj površini imaju nove i stare zasade, a da su na ovim prvim prinosi tri puta veći. To je naša pobeda - rekao je ministar Nedimović.

On ističe da se ove godine očekuje dobra otkupna cena maline, ali i omogućen je plasman na novo tržište.

- O ciframa neću da pričam, jer to nisam radio ni kad je cena bila oko 100 dinara po kilogramu, pa neću ni sada ni kada je dva puta veća. Ogromna je potražnja za srpskom malinom, ne možemo da garantujemo da će biti tako svake godine, ali bitno je da se održi kontinuitet. To je svakako bolje nego nagli skok i nagli pad cene i potražnje - kaže Nedimović.

Međutim, za razliku od malinara proizvođači krompira ove godine imali su veliki problem sa plasmanom viškova robe. Resorno ministarstvo uz pomoć velikih marketa organizovalo je otkup širom Srbije, a u planu je da bude otkupljeno još oko 800 tona krompira iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Nove Varoši, gde je najviše robe na lageru.

- Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod - istakao je Nedimović.

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ministar poljoprivrede ističe poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima.

- Stav kupaca se promenio i oni sada imaju posebne zahteve kad je u pitanju pre svega pakovanje. Zato sam sa lokalnom samoupravom u opštini Ivanjica razgovarao da se napravi zajednički projekat za koji će ministartsvo dati novac i da se obezbedi posrednik, jer ne može čovek koji proizvodi krompir da se bavi i pakovanjem i prebiranjem. Na taj način će se lakše ispuniti očekivani standardi i nećemo doći u situaciju da nam se od 10 kilograma odbaci skoro polovina - naglasio je Nedimović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Oko 70 odsto poljoprivrednog budžeta izdvaja se za stočarsku proizvodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 15:57

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je sela i poljoprivredna gazdinstva u okolini Kragujevca. Cilj je da se kroz posete ministarstva poljoprivrednicima približi sistem državnih subvencija i način konkurisanja. U prethodnoj godini 408 miliona dinara državnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.