DOSAD JE BIO NEPOGREŠIV: Evo šta ugledni profesor finansija predviđa za 2021. godinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 17:56

DOSAD JE BIO NEPOGREŠIV: Evo šta ugledni profesor finansija predviđa za 2021. godinu

Neviđena podrška ekonomiji čini gotovo nemogućim da se berza vrati na najniže nivoe

Ugledni profesor finansija Džeremi Sigel smatra da bi 2021. mogla biti godina procvata. Sigel, koji je profesor finansija na univerzitetu, izrazio je optimizam u pogledu napretka za američku berzu, uprkos istorijski lošem izveštaju o radnim mestima.

Petomesečni izveštaj o situaciji u zaposlenosti u SAD pokazao je da je 20,5 miliona radnih mesta eliminisano prošlog meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a stopa nezaposlenosti se smanjila na 14,7 odsto. Međutim, broj je manje alarmantan od procena. Iako vlada tada nije vodila evidenciju, ekonomski istoričari procenjuju da je nezaposlenost dosegla vrhunac od 25 odsto.

Ipak, prema Sigelu, dosad neviđena podrška ekonomiji od strane Federalnih rezervi i američke vlade čine gotovo nemogućim da se berza vrati na svoje najniže nivoe koje je imala u martu. Podseća da je industrijski Dau Džons porastao 30 odsto od 23. marta, a Nasdak za 32,5 odsto.

Zapravo, profesor predviđa da će tržište akcija rasti znatno više u 2021. godini, kad se otkrije i vakcina protiv bolesti KOVID-19.

- Mislim da bi 2021. mogla biti godina procvata. Uz likvidnost koju Fed dodaje, bez presedana, mogla bi biti zaista dobra godina - rekao je Sigel.

Inače, Sigel je 2015. godine prognozirao da će Dau džons dostići 20.000. Indeks je te godine završio na 17.425.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.