DOBRA VEST Privrednici sve više uzimaju kredite, evo kolike su KAMATE

Izvor: Blic, 20.Sep.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRA VEST Privrednici sve više uzimaju kredite, evo kolike su KAMATE

Dobra vest - privreda Srbije posle dužeg perioda ponovo sve više uzima kredite. Od početka godine zabeležen je rast od 4,8 odsto, a do sada preduzeća i preduzetnici otplaćuju zajmove u vrednosti od 12,1 milijardu evra.

Osim veće potrebe za kreditima privredi, ohrabruje i što su smanjeni loši krediti privredi (NPL) na 17 odsto, a pre samo dve godine činili su 22 odsto svih plasmana privrede. Kako ukazuju u Narodnoj banci Srbije, od januara povećana je tražnja za kreditima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeća iz sektora građevinarstva, trgovine i energetike. Kako je ocenio Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, to je ohrabrujući znak za domaću ekonomiju.

U Sosijete ženeral banci, kako ističu, zabeležili su stabilnu tražnju za kreditima, kada je u pitanju finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnika.

- Najveća tražnja je za kreditima za obrtna sredstva, sa ukupnim učešćem od 75 odsto, a zatim i za investicionim kreditima, preostalih 25 procenata - kažu u toj banci.

Slično je i u "Adiko banci", gde je pojačana tražnja za svim vrstama kredita, a preovlađuju krediti za obrtna sredstva i likvidnost.

- Možemo da kažemo da je to povećanje povezano sa aktivnostima u letnjim mesecima, s obzirom na to da je u to vreme aktivna poljoprivreda i građevinarstvo - objašnjavaju u "Adiko".

I udeo dinarskih kredita privredi polako se povećava.

- Kamatne stope na dinarske kredite su daleko niže nego u periodu pre nekoliko godina, a to utiče na povećano interesovanje za ovim proizvodima - kaže Vladimir Škrbić, rukovodilac za poslovanje sa malim i srednjim preduzećima u "Kredi Agrikol".

Osim standardne ponude kredita, pojavljuju se i specijalizovani zajmovi. Tako je Unikredit banka od pre dva meseca u saradnji sa EBRD kreirala kredite za obrtni kapital i investicione kredite namenjene ženama. Maksimalni iznos zajma je pola miliona evra, sa kamatnom stopom koja iznosi 3MEuribor (trenutno je minus 0,329 odsto) i marže od 2,8 odsto.

Kako ističu u Rajfajzen banci u poslednjih 24 meseca ova banka zabeležila je veliki rast, a posebno u segmentu mikropreduzeća i preduzetnika, gde je on iznosio i preko 40 odsto na godišnjem nivou. Međutim, ono što je trend ističu da je i dalje primetan nedostatak tražnje za investicionim kreditima.

Inače, prosečna cena dinarskih kredita privredi u junu iznosila je 5,8 odsto, dok kredita za obrtna sredstva 5,9 odsto, a za investicije 6,7 odsto. I troškovi zaduživanja u evrima su smanjeni tako da je prosečna kamata za privredu u junu iznosila tri odsto, investicioni krediti su koštali 3,2 odsto, a za uvoz robe 2,3 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.