DANIMA RUKE BRIDE, A TELO GORI Karolina riper je najljuća paprika na svetu, a gaji je jedan Zaječarac (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2020, 18:25

"DANIMA RUKE BRIDE, A TELO GORI" Karolina riper je najljuća paprika na svetu, a gaji je jedan Zaječarac (FOTO)

Uzgoj ekstremno ljutih paprika u Srbiji nema dugu tradiciju.

Zaječarac Boban Filipović pre desetak godina počeo je proizvodnju različitih sorti papričica sa svih kontinenata i meridijana.

Karolina riper, najljuća paprika na svetu, četrdeset puta je ljuća od najljuće koja može na našim pijacama da se kupi.

Ljute papričice koje Boban Filipović uzgaja u Zaječaru poreklom su sa Trinidada, iz Indije, Tajlanda.

Kaže da je običnom čoveku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neshvatljiv stepen ljutine njegovih proizvoda jer se prilikom mirisanja u jednoj sekundi preznojite.

- Prilikom berbe je okej, nema nikakvih problema, ali kad vadim seme onda moram da dodirujem unutrašnjost paprike i seme i to ume da bude jako ljuto. I danima, danima bride ruke i kada se pipnem slučajno negde po telu to takođe gori, ali kažu da je to zdravo za kosti tako da ne žalim se puno - priča Boban Filipović, uzgajivač ljutih paprika.

Paprika je paprika, ali samo retki probaju onu iz Bobanove bašte 

Za proizvodnju ljute paprike potrebna je pre svega ljubav, dobra volja i puno rada. Boban kaže da mu je ovo trenutno hobi, ali i dodatni izvor prihoda.

- Papriku ne prodajem, prodajem samo seme. Od paprike pravim sos, uglavnom koristim nešto ja, nešto poklanjam prijateljima, seme prodajem preko interneta, ali ako bi se proširila ta proizvodnja, ovde ima par ari i nekih trista kanti u kojima gajim paprike, ako bi se to proširilo i tako dalje, postoji mogućnost da čovek i živi od toga - objašnjava Boban i dodaje da deset semenki košta između dva i četiri evra.

Paprikama se daju egzotična imena, karolina riper, rokoto, ekvadorijan braun, ali kako Boban kaže, ipak je to samo paprika iako su retki oni koji se usuđuju da je probaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.