Cvetković: Vlada će raditi na povećanju izvoza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Vlada će raditi na povećanju izvoza

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će vlada u narednom periodu ozbiljno raditi na kreiranju podsticaja za povećanje izvoza jer je to jedini način da naša država ima dugoročan i održivi razvoj.

Cvetković je, na skupu "Konkurentnost je ime igre" istakao da svi ti podsticaji moraju voditi računa o principima konkurentnosti, jer samo sa konkurentnim proizvodima srpske kompanije mogu imati uspeha na inostranom tržištu.

Premijer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao da će vlada nastojati da u što kraćem roku stvori predvidivo poslovno okruženje, skrati administrativne procedure i unapredi efikasnost državne administracije.

Cvetković je ukazao da je jedna od osnovnih prepreka konkurentnosti srpske privrede nedovoljno finansijskih sredstava, zbog čega vlada radi na osnivanju razvojne banke i modelu restrukturiranja finansijskih obaveza preduzeća.

Cvetković je naveo da je vlada svesna uloge koju ima na povećanju konkurentnosti privrede, pre svega obezbeđivanju makroekonomske stabilnosti, intenziviranju reformi, uspostavljanju konkurentnog ambijenta, nastavku priključenja EU i privlačenju stranih direktnih investicija.

On je istakao da je za ostvarenje tih ciljeva potrebna saglasnost i zajednički rad svih aktera - vlade, privrednika, bankara, stranih i domaćih investitora i celokupne javnosti.

Premijer je naveo da iako je spoljnotrgovinski deficit Srbije smanjen sa 5,6 na 5,2 milijarde evra on je i dalje visok. Mada je iznos povećan problem Srbije je i dalje visoko učešće nerazmenjivih dobara u bruto domaćem proizvodu.

On je podsetio da je polazna osnova novog modela ekonomskog rasta Srbije izvoz kao glavni pokretač dinamičnog privrednog rasta, u jačanju izvoznih potencijala, povećanju konkurentnosti privrede i rastu učešća izvoza u BDP-u.

Cvetković je naveo da iako je vlada rekonstruisana, njeni prioriteti ostaju isti i Srbija je trajno opredeljena za ulazak u porodicu evropskih zemalja. Primaran cilj je sticanje kandidature za članstvo u EU do kraja godine zbog čega svaki član vlade ima dodatnu odgovornost da do realizacije tog cilja dođe.

Premijer je pružio podršku radu Nacionalnog saveta za konkurentnost koji je organizator današnjeg skupa i koji, prema njegovim rečima, treba da nastavi da bude mesto stručnih razgovora, razmene iskustava države i privrede i koordinacija aktivnosti institucija na polju jačanja konkurentnosti domaće privrede.

Đelić: Plan za jačanje konkurentnosti zemlje

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je akcioni plan vlade u domenu evropskih integracija nije ništa drugo nego jačanje konkurentnosti naše zemlje.

"Pred nama je izazov da postanemo tehnološki, infrastrukturno i poslovno konkurentni", rekao je Đelić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za konkurentnost.

On je rekao da će Srbija u narednom periodu usvojiti niz zakona i mera koji će omogućiti sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, koje se odnosi na unapređenje konkurentnosti, a među njima su regulacija imovinskih prava, završetak reforme pravosuđa, unapređenje socijalnog dijaloga kao i efikasniji rad regulacionih tela.

On je rekao da je u proteklom periodu usvojeno, takođe, niz mera za unapređenje konkurentnosti među kojima je Zakon o izvršenju i obezbeđenju, izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i niz drugih podzakonskih akata koji se odnose na unapređenje konkurentnosti.

Srbija je prema oceni Svetskog ekonomskog foruma na 96. mestu po konkurentnosti čime smo lošije rangirani od zemalja okruženja, a prema rečima Đelića, ne možemo biti zadovoljni tom pozicijom, istakavši da moramo raditi na unapređenju konkurentnosti.

Istakavši da je odgovorna politika baza stabilnosti, Đelić je ukazao da je Srbija u vreme krize obezbedila značajnu međunarodnu podršku za održanje makroekonomske stabilnosti i reforme.

On je podsetio da je obezbeđen stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, da je Svetska banka povećala podršku reformama dok je EU pružila budžetsku podršku Srbiji od 300 miliona evra.

Potpredsednik vlade je rekao da Evropska investiciona banka (EIB) u 2009. i 2010. godini odobrila više od milijardu evra za izgradnju infrastrukture i podršku malim i srednjim preduzećima, dok je postignut i dogovor sa stranim bankama da ne povlače sredstva iz Srbije.

Đelić je rekao da je u Srbiji u vreme krize smanjena javna potrošnja, konsolidovan budžetski deficit ispod 4,5 odsto BDP-a, a dok je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije povećala poreze, pre svega PDV.

On je rekao da je od početka krize obezbeđeno više od 2,5 milijardi evra subvencionisanih kredita privredi i da je više od 20.000 preduzeća koristilo te kredite.

Đelić je dodao da je Srbija jedina zemlja čiji je kreditni rejting povećan u krizi, podsetivši da je Srbija jedina zemlja kojoj je OECD u februaru prošle godine smanjio kategoriju rizika sa sedmog na šesti nivo.

On je podsetio da je, dva dana po formiranju rekonstruisane vlade, Srbije "Standard end Purs" povećao kreditni rejting Srbiji što će pozitivno uticati na dobijanje finansijske podrške za građane i privredu.

Ipak, Đelić je istakao da je Srbija sa odlivom mozgova 136. od 139 zemalja sveta, u rangu sa Svazilendom, Lesotom i Kirgizijom, dok je po kvalitetu infrastrukture na 122. mestu a ispred nje je Albanija na 78., Jermenije 76, Ruanda 67., Šri Lanka 61.

Kreditna linija od 250 miliona evra za podsticaj izvoza

Đelić je najavio da će Evropska investiciona banka obezbediti Srbiji kreditnu liniju od 250 miliona evra za podsticaj izvoza.

U pauzi konferencije "Konkurentnost je ime igre", Đelić je novinarima rekao da je "Apeks 4" vrlo povoljna kreditna linija koja će srpskim privrednicima obezbediti da povlače sredstva bez dodatnih hipoteka.

On je precizirao da će 80 miliona evra iz te kreditne linije biti namenjeno srpskoj auto-industriji.

Podsećajući da je iz kreditne linije "Apeks" ranije takođe obezbeđeno 250 miliona evra, i da se taj program odnosio na obezbeđenje likvidnosti privrede, Đelić je istakao da je to velikom broju preduzeća omogućilo da refinansiraju kredite.

Đelić je ponovio da je najveći deo akcionog plana vlade u domenu evropskih integracija usmeren na jačanje konkurentnosti naše zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.