Csanyi: OTP banka planira širenje poslovanja u Srbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Nov.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Csanyi: OTP banka planira širenje poslovanja u Srbiji

BEOGRAD - OTP banka želi da u Srbiji ima značajnu ulogu, kakvu ima u Mađarskoj, i da kreditiranjem doprinosi jačanju srpske ekonomije, izjavio je generalni direktor OTP banke u Mađarskoj Šandor Csanyi.

On je novinarima iz Srbije koji su posetili centralu OTP banke u Budimpšeti rekao da je ta banka u 2017. godini bila najbrže rastuća banka medju vodećim evropskim bankama zahvaljujući jakom organskom rastu i akvizicijama, a da je 2018. njen rast bio za 13 odsto veći nego >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << drugih bankarskih grupacija.

"OTP je na srpsko tržište došla akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvodjanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom rastu", kazao je Csanyi.

Istakao je da je u poslednje dve godine OTP banka u Srbiji brzo rasla na organskom i na neorganskom nivou.

"Podaci banke pokazuju da je sa 20 odsto organskog rasta OTP banka u Srbiji jedna od najbrže rastućih banaka OTP grupe u ovoj godini", kazao je Csanyi.

Dodao je da je OTP u Srbiji banka srednje veličine ali da "banka želi da raste jer je Srbija na dobrom političkom i ekonomskom putu, što pokazuju podaci o smanjenju nezaposlenosti".

Csanyi je ocenio da je "Srbija obećana zemlja", u kojoj je dobro ulagati u poljoprivredu.

"Bilo bi dobro za ekonomski prostor Srbije, Hrvatske i celog okruženja, da se zajedno razvijamo. Takve su prilike da možemo da formiramo jedan zajednički agrarni prostor", objasnio je on.

Csanyi, koji je i predsednik OTP grupe, je naglasio da se OTP banka na stres-testu finansijskih sistema i institucija našla medju deset najboljih banaka u Evropi.

"Evropska centralna banka je radila stres-test i mi smo završili na devetom mestu i to obično tržište nagradjuje, jer mi smo medju prvima ili možda smo jedini kojima su akcije dostigle vrednost kao onu pre krize", rekao je Csanyi.

On je dodao i da investitori ulažu u OTP banku jer vide potencijal rasta.

Csanyi je rekao da je za OTP važno da bude medju prvim bankama koje će primeniti savremene modele bankarskog poslovanja.

"Digitalizacija kod nas nije samo fraza nego godinama radimo na razvoju i uvek smo bili medju prvima koji su primenjivali nove metode digitalizacije", istakao je Čanji.

On je rekao da će se u budućnosti najjednostavnije bankarske transakcije obavljati digitalno dok će filijale služiti za druge, komplikovanije poslove.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.