Crnogorski turizam: Cijene na nivou prošlogodišnjih

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski turizam: Cijene na nivou prošlogodišnjih

PODGORICA - Kišovito vrijeme u predsezoni je ugrozilo vanpasionsku potrošnju. Gostiju u hotelima je u nivou prošle godine ili nešto više, ali su stradali vlasnici otvorenih šankova, zakupci plaža i ostalo što je vezano za turizam. Otkad je otoplilo bilježimo nagli rast gostiju, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkig udruženja Žarko Radulović.

Kako je istakao, bilo je otkazivanja dolazaka gostiju pa se nadaju da će se ovo toplo vrijeme produžiti.

“Hoteli >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su bili dobro popunjeni, ali je vanpansionska potrošnja bila baš niska. Gostiju u hotelima je bilo kao prošle godine, ako ne i više, ali su manje trošili. Vlasnici otvorenih šankova, zakupci plaža i sve ostalo što je vezano za turizam je stradalo od lošeg vremena. Agencije su dovodile goste jer je to već plaćeno unaprijed, a individualci su otkazivali. Međutim, nagli je rast dolazaka turista i interes za Crnu Goru zadnjih dana od kako je otoplilo”, kazao je Radulović.

Što se tiče cijena one su, kako ističe, na prošlogodišnjem nivou.

“Crna Gora je tu postala stabilna, mudra. Ko bude podizao cijene, taj će izgubiti ovu sezonu sigurno… Probleme guramo pa ćemo zimi pričati o tome. A što se tiče sive ekonomije, nadam se da inspekcija ove godine neće “udarati” na one koji su legalni i koji radecijele godine… nego će udarati na ove koji otvaraju 1. juna a zatvaraju 1. septembra”, istakao je Radulović.

Prema procjeni Turističke organizacije Budve, u ovom gradu boravi trenutno više od 22.000 gostiju, što je na nivou prošle godine. Kako su kazali Pobjedi iz ove organizacije, dugotrajne kiše nijesu ugrozile predsezonu.

“Svi podaci pokazuju da je iza nas, uprkos lošim vremenskim uslovima, uspješna predsezona. Organizovane grupe turista su ove godine počele sredinom marta, ranije nego prethodnih godina. Stanje na terenu, kao i naše evidencije pokazuju da postoji povećanje broja gostiju. Ono što je takođe značajno, i što smatramo velikim uspjehom, jeste značajno smanjenje sive zone i njeno uvođenje u legalne tokove. O tome svjedoči porast u broju prijavljenih gostiju, i to od 30 odsto za period od 1. januara do 1. juna ove godine u odnosu na isti period prethodne”,kazali su iz Turističke organizacije Budva.

Što se tiče cijena u turističkom sektoru, oni takođe potvrđuju da su na prošlogodišnjem nivou. Što se tiče plažnog mobilijara, cijene su takođe ostale iste, ali su uvedene i novine u ovom segmentu u odnosu na prošlu godinu.

Ugovorom između zakupaca i JP za upravljanje morskim dobrom definisano je da poslije 17 časova nema naplate mobilijara na svim plažama koje nijesu hotelske, dok je devet kupališta u potpunosti bez plažnog mobilijara tzv. gradsko. U pitanju su kupališta: na ostrvu Sv. Nikola južno od Tunje, na Slovenskoj plaži kod hotela ,,Park , u Bečićima kod hotela ,,Mediteran, u Pržnu, na Svetom Stefanu, i dva kupališta u Petrovcu kazalo su iz TO Budva.

Šetalište u Budvi je uređeno šetališta i sređeni su privremeni objekti.

“Šetalište je asfaltirano i postavlja se zelenilo, dok je sa druge strane smanjen broj privremenih objekata shodno odluci Skupštine opštine Budva”, kazali su iz TO Budva.

Što se tiče turista, najviše ih je sa ruskog govornog područja i regiona.

“Bilježimo i povećanje broja dolazaka sa emitivnih tržišta iz Zapadne Evrope prevashodno Njemačke, Poljske, Austrije, Velike Britanije i zemalja Beneluksa”, kazali su iz TO Budva.

Što se tiče problema koji prate turizam u ovom gradu, prema upitnicima i podacima koje dobijaju to su i dalje infrastruktura, prostorno planiranje, te odnos hotelskog i komplementarnog smještaja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.