Čili opasnost, katarski bankari sigurni

Izvor: B92, 17.Okt.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čili opasnost, katarski bankari sigurni

Opasnost po finansiranje katarskih banaka, uzrokovana povlačenjem stranih depozita zbog bojkota Dohe pod vođstvom Sudijske Arabije, izgleda da čili.

Ukupno finansiranje banaka u Kataru je u avgustu malo poraslo, navodi se u izveštaju Fiča, što je prvo povećanje otkako su zemlje Persijskog zaliva počele bojkot u junu optužujući Dohu za veze sa ekstremističkim grupama, prenosi agencija AFP.

Finansiranje Centralne banke Katara, koje je u junu naglo poraslo, usporilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u avgustu, što ukazuje na to da poslovnim bankama više nije potrebna njena podrška, saopštila je rejting agencija sa sedištem u Londonu.

Odliv gotovine je uglavnom nadomešten depozitima katarskog javnog sektora, prilivima od međunarodnih fondova za upravljanje imovinom, prodajom duga i islamskih sukuk obveznica međunarodnim investitorima, naveo je Fič.

Agencija je, međutim, upozorila da "sve dok se bojkot nastavlja, opstaju i rizici finansiranja, pri čemu skuplje finansiranje vrši pritisak na bankarske (profitne) marže".

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su u junu prekinuli diplomatske odnose sa Katarom i uveli ekonomske sankcije prema Dohi, optužujući je da pruža podršku islamskim ekstremistima, što katarske vlasti negiraju.

Prošlog meseca, rejting agencija Mudis je procenila da je u junu i julu iz katarskog bankarskog sistema povučeno oko 30 milijardi dolara. Prema proceni Mudisa, Katar je upotrebio 38,5 milijardi dolara - što čini od 23 odsto njegovog bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako bi podržao privredu u prva dva meseca sankcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.