Četvrtina Talijana misli da žene odijevanjem mogu izazivati silovanje

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtina Talijana misli da žene odijevanjem mogu izazivati silovanje

RIM - Gotovo četvrtina Talijana vjeruje da žena može izazvati silovanje načinom na koji se odijeva, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, na UN-ov dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"Ideja da način na koji se odijevaš može potaknuti seksualni napad nalazi svoju potvrdu kod 23,9 posto populacije", priopćila je nacionalna agencija za statistiku Istat.

Postotak je sličan za muškarce i za žene, povećava se kod starijih i manje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << obrazovanih ljudi, a pada kod mlađe generacije i visoko obrazovanih, kaže Istat.

Istraživanje je pokazalo da se 39,3 posto stanovnika u potpunosti ili djelomično slaže s idejom da se žena uvijek može oduprijeti spolnom odnosu, pa su tako vrlo skeptični kada se radi o seksu pod prisilom.

Istat također kaže da je za 25 posto Talijana u redu da se ljudi koji su u vezi povremeno udare. U južnoj regiji Basilicata, 50 posto muškaraca tog je mišljenja.

Ovo istraživanje dio je studije o kulturnim stereotipima koji utječu na nasilje nad ženama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.