Česi prestali da budu pivopije: Građani zabrinuti, statistika nikad lošija, a šta je sa ekonomijom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 16:39

Česi prestali da budu pivopije: Građani zabrinuti, statistika nikad lošija, a šta je sa ekonomijom?

Pad je posledica višemesečnog zatvaranja pabova, restorana i ugostiteljskih objekata kako bi se suzbilo širenje kovida 19.

Česi su popili najmanje piva u protekli 50 godina i to po glavi 135 litara piva. Glavni razlog tome su mere sprečavanja korone i često zatvaranje pabova.

Konzumacija piva po stanovniku pala je prošle godine pet odsto, na 135 litara, najniži nivo od 60-ih godina prošlog veka, objavio je CSPS u Pragu.

- Ne mogu da se setim da su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pabovi i restorani ovako slabo poslovali, rekao je predsednik udruženja pivara Frantisek Samal.

U 2019. godini Česi su trećinu piva, uglavnom sveže točenog, popili u pivnicama, a prošle godine taj se deo smanjio za četvrtinu.

Ukupna proizvodnja piva je pala u prošloj godini za 1.5 miliona hektolitara, na 20.1 milion. Od toga je izvezeno oko 5 miliona, manje nego u godini ranije, što znači da je pandemija prekinula osmogodišnji rast izvoza.

Najviše je pala prodaja točenog piva, dok je prodaja piva u limenkama porasla.

Udruženje pivara zatražilo je da se uskoro omogući rad barem pabovima na otvorenom, kako ne bi bili prisiljeni da trajno zatvore svoja vrata.

Češka ima dugu tradiciju proizvodnje piva. Lager pivo osmišljeno je 1842. godine po recepturi iz Pilsena u zapadnoj Češkoj, a u poslednje vreme osnovan je niz manjih pivara, ističe agencija DPA.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.