Cena proizvoda tek na popustu postaje realna, smatraju Beograđani

Izvor: RTS, 19.Avg.2019, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena proizvoda tek na popustu postaje realna, smatraju Beograđani

Niko više i ne veruje da su sniženja baš onolika koliko piše u izlogu. Da privuku kupce trgovci izmišljaju da se sele, da se radnja zatvara, a to često traje cele godine. Reporterka RTS-a juče je prošetala Knez Mihailovom kako bi proverila da li su trgovci već uskladili svoje objave sa novim Zakonom u trgovini.
Na izlozima piše "sniženje", "popust", "akcija", "rasprodaja". Navodi se da su sniženja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 30, 40, 50, pa čak i 70 odsto.

Građani smatraju da cena robe na sniženju predstavlja pravu vrednost proizvoda.
"Oni stave visoku cenu, pa posle precrtaju, kao sad su sniženja. Ne, to je prava vrednost, kad naprave sniženje. Ono što je bilo pre toga, to je napumpana cena sto", navodi jedna od anketiranih Beograđanki. 
Beograđani ističu da trgovine u Srbiji treba da se ugledaju na one u svetu: "Da tih 80 odsto stvarno bude tih 80 odsto jer svi smo razočarani kad vidimo da nije."
Sniženja ima, ali proizvoda po niskim cenama izgleda da nema. Uglavnom su 70 posto sniženi samo najmanji brojevi.
Novi zakon o trgovini predviđa stroža pravila oglašavanja sniženja. Sezonska sniženja mogu biti samo dva puta godišnje. Roba mora biti odvojena od rafova sa tek pristiglim kolekcijama.
Cena pre i posle sniženja mora biti jasno naznačena, ali tokom akcijske prodaje koja traje do tri dana trgovci su dužni da istaknu samo procenat sniženja, ne i prethodnu cenu. Sezonska sniženja mogu trajati do 60 dana.
Većina smatra da sniženja nisu verodostojna kao što su, kako kažu, to u inostranstvu.
"Mislim da bi trebalo da budu češća i zaista onakva kakva su procentualno naglašena. Smatram i da kao metropola zaslužujemo jedno sniženje kao što imaju Amerikanci", navode kupci.
Dok su u Srbiji mišljenja o sniženjima usaglašena, da nikad nisu dovolno velika i nikad nema dovoljno proizvoda, kod turista su podeljena.
"Ne mislim da su sniženja ovde velika i drastična. U Srbiji živim godinu dana i mislim da je Zapad bolji za kupovinu u vreme sniženja", navodi turistkinja, dok gost iz Budimpešte smatra da su mnoge stvari u Beogradu jeftinije.
Propisano je prvi put u našem zakonodavstvu da ta sezonska sniženja mogu biti najduže 60 dana po sezoni i to – da letnje sezonsko sniženje može početi od 1. do 15. jula, a zimsko od 25. decembra do 10. januara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.