Cena nafte skače na 300 dolara?! Sve je u rukama JEDNE države i organizacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2018, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte skače na 300 dolara?! Sve je u rukama JEDNE države i organizacije

Ova godina bila je veoma nestabilna kada je reč o cenama nafte zbog dubokih geopolitickih tenzija

Cena nafte mogla bi da skoči na čak 300 dolara ako bi se raspao savez OPEK-Rusija, tvrdi saudijski institut i dodaje da će bez organizacije zemalja izvoznica nafte svet izgubiti svoju sigurnu mrežu koja pokušava da stabilizuje tržište nafte od eventualnih poremećaja snabdevanja i drugih šokova.

To su zaključci analize nezavisnog israživačkog centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << energetiku u Saudijskoj Arabiji.

- Naša analiza pokazuje da su u periodu 2011-2012. godine, kada je Libija imala poremećaje u snabdevanju, cene nafte mogle daleko da idu. To bi moglo da se desi i sada 2018. godine i da nafta bude i više od 200 dolara  -  rekao je Adam Sieminski, predsednik istraživačkog centra za naftu, naglašavajući važnost rada OPEK.

- Ako ne bude dogovora oko odluka koje budu donosile Rusija i Saudijska Arabija u sklopu saveza OPEK, možemo lako da vidimo naftu koja se kreće prema 300 dolara za barel - rekao je Sieminski.

Zvaničnik je takođe rekao da je organizacija jedna od važnih institucija koje posluju kao dobavljac, naglašavajući da skoro 70 odsto raspoloživih kapaciteta OPEK pripada Saudijskoj Arabiji.

. Tu su sanckije Iranu koje je najavio američki predsednik Donald Tramp i koje su povećale cene sirove nafte, zatim pad proizvodnje u Venecueli što je podiglo naftu na 86 dolara za barel.

U pokušaju da izbalansira cene nafte, OPEK je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu sa Rusijom, upumpavao oko milion barela dnevno na globalno tržište.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.