Carević u pismu Raduloviću: Zabranite gradnju solitera kraj mora

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Mar.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carević u pismu Raduloviću: Zabranite gradnju solitera kraj mora

BUDVA - Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević tražio je od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da odobri brzu izmjenu detaljnih urbanističkih planova "Budva-centar" i "Centar Petrovac".

On je Raduloviću uputio urgentno pismo kako bi riješili nagomilane probleme u urbanizmu u najatraktivnijem dijela Budve i Petrovca, prostora uz more, koji je na meti građevinskog lobija.

Predsjednik Opštine predlaže zabranu gradnje do donošenja planskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dokumenata ili stavljanje van snage pojedinih djelova planskih dokumenata, kako bi se zaštitili najvredniji djelovi Budve i Petrovca.

"Obraćamo se zahtjevom za korekciju DUP-ova "Budva centar" i "Petrovac centar" u smislu brzih izmjena kako to predviđa Zakon. Izmjenama predviđamo korekciju naziva "preporučen spratnost" i mogućnost korekcije urbanističkih parametara (indeks izgrađenosti) u cilju ograničavanja kapaciteta uz zadržavanje ostalih postavki planskog dokumenta", naveo je Carević u pismu u koje su "Vijesti" imale uvid.

Carević je prošle sedmice Raduloviću uputio tri incijative, vezano za izradu ključnih planskih dokumenata. Krajem prošle godine, kako predviđa Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, obustavljena je izrada svih započetih planskih dokumenata i dva ključna DUP-a na čijoj se izradi sada insistira. Ukinut je i moratorijum na gradnju koji je upravo minulih godinu i po zabranjivao gradnju stanova za tržište u priobalnom pojasu Budve i Petrovca. Ukidanjem moratorijuma praktično je omogućena primjena dva sporna planska dokumenta, koja su aminovala gradnju solitera na samoj obali.

Carević je u pismu Raduloviću naveo da je potrebno izmijeniti ključne sporne odredbe "preporučenu spratnost" i indeks izgrađenosti. Te odredbe koje je u planove uveo obrađivač profesor Miodrag Ralević dovele su do izgradnje višespratnica uz samu obalu, koje su po mišljenu stručne javnosti uništile izgled metropole turizma i uvele pogrdan termin "budvanizacija". Građanski pokret URA i Demokrate su u više navrata Ralevića označile kao odgovornog za uništenje Budve i Petrovca.

Carević je naveo da je Opština zainteresovana da razmotri mogućnost zabrane gradnje i izdavanja dokumentacije ili stavljanja van snage djelova navedenih planskih dokumenata, a sve u cilju zaštite visoko vrijednih lokacija za buduću - umjerenu valorizaciju.

"Cilj nam je da se do donošanje Plana generalne regulacije prevaziđe makar dio problema prisutnih u prostornom i urbanističkom razvoju opštine. Uzimajući u obzir značaj i hitnost ovih odluka u cilju zaštite prostora Budve molimo za hitan sastanak", istakao je Carević. On je Raduloviću uputio i incijativu za izradu lokalnih planskih dokumenata posebno DUP " Dubovica 2 - administrativni centar", koji obuhvata dio Budve gdje se nalaze zgrade Opštine te naselje kod glavne gradske raskrsnice.

"U proteklom desetogodišnjem periodu u Opštini Budva donijet je veliki broj planskih dokumenata, čija je primjena ukazuje na nedostatak javnih površina i nedostatak strateških projekata za razvoj opštine. Potrebno je pristupiti izradi izmjena postojećih ili donošenje novih planskih dokumenata za teritorije bez detaljne planske razrade. Predlog mjera u narednom periodu treba usmjeriti na rješavanje brojnih problema u urbanoj matrici Budve - nedostatak parking prostora", naveo je Carević u pismu.

Carević je podnio i incijativu za izradu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Budve i zatražio od Radulovića da to uvrsti u prioritet rada njegovog resora. On traži da ministar predloži Vladi da donose odluku o izradu ovog kljulčnog planskog dokumenta. "Pređašnjim zakonom bila je propisana obaveza izrade PUP-ova za sve opštine, a imajući u vidu da Opština Budva u prethodnom periodu nije donijela taj planski dokument, što predstavlja ograničavajući faktor kod pojedinih značajnih razvojnih lokacija i kod donošanje nove i korekcije postojeće planske dokumentacije, podnosimo inicijativu za izradu ovog planskog dokumenta", naveo je Carević.

Ukoliko Radulovićev resor pozitivno odgovori na Carevićeve incijative, treba očekivati da prvi čovjek Budve anagažuje i nove saradnike koji bi bili uključeni u izradu najbitnijih planskih dokumenata.

"Vijesti" su nedavno objavile da je Carević razgovorao sa do skoro glavnom planerkom u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP) Svetlanom Jovanović. Ona bi trebalo da bude angažovana kao savjetnica za urbanizam i rukovodila bi izradom Prostorno-urbanističkog plana Budva. Većinski vlasnik Zavoda je Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.