Izvor: RTS, 23.Jul.2020, 09:34

Čadež: Ponovno osmišljavanje proizvodnje – najveći izazov pred kompanijama

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca i za još mesec dana odložiti plaćanje poreza i doprinosa. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je za RTS da će se time sačuvati kičma privrede.
Marko Čadež je ocenio da će se mere koje je predsednik doneo sa svojim timom i Vladom Srbije pokazati kao jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od najvažnijih mera za očuvanja naše privrede.
"Niko nije znao kako će se pandemednija kretati. Privreda je odmah osetila pogoršanje epidemiološke situacije. Državni vrh reagovao je trenutno produžavanjem mera kako bi sačuvao kičmu malih i srednjih preduzeća kao i cele privrede", istakao je Čadež gostujući u Dnevniku RTS-a.
Čadež je dodao da će se time sačuvati proizvodna industrija ilustrujući to primerom iz SAD gde se usled pandemije koronavirusa, kako je rekao, urušio lanac dobavljača.
"U industriji vode kad problem imaju mali prozvođači koji prave čepove za falaše, vi ne možete da završite svoj proizvod", naveo je Čadež.
Turizmu i putničkom saobraćaju potrebna hitna pomoćGovoreći o sledećim koracima koje treba preduzeti, Čadež kaže da očekuje hitnu pomoć turizmu i putničkom saobraćaju pošto su u uslovima pandemije praktično izgubili tržište.
"Želimo da uvećamo udeo naših kompanija kao dobavljača izvoznika, tako što ćemo im pomoći da unaprede kontrolu kvaliteta kako bi bile spremne da učestvuju u tom lancu i budu konkurentne", rekao je Čadež.
Razmišlja se o ponovonom uvođenju moratorijumama na kredite za fizička i pravna lica. Čadež je ukazao da je anketa PKS-a pokazala da je 80 odsto preduzeća sredstva koje su dobila od države potrošila na likvidnost a isto toliko ih je rešilo taj problem za narednih šest meseci.
"Ako ste ugroženi, nemate likvidnost da servisirate kredite i moratorijum vam omogućava da dišete", ukazuje Čadež.
Smatra da je najveći izazov pred kompanijama je ponovo osmišljavanje proizvodnje i poslovnih modela i tržišta na kojima će biti prisutnija nego pre, što je, kako je istakao, i globalni izazov.
Ocenio je da su domaće kompabnije u prvom delu krize pokazale da su dosta fleksibilne i sposobne da prilagode svoju proizvodnju trenutnim potrebama.
Čadež to objašnjava i sposobnošću srpskih privrednika stečenoj iz ranijeg perioda kriza.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čadež: Hitna intervencija, važne mere za očuvanje privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež ocenio je da će se nove mere pomoći privredi koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić pokazati kao jedna od najvažnijih odluka za očuvanje srpske privrede i da će sačuvati kičmu malih i srednjih preduzeća..."Niko nije mogao da pretpostavi kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.