CG se žali: Hoteli u raspadu, Srbiju ne zanima

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG se žali: Hoteli u raspadu, Srbiju ne zanima

Beograd -- Većina srpskih hotela na crnogorskom primorju, na kojima je počivao moderni turizam, sada ruinirana. Jedino je odmaralište u Bečićima primer kako treba raditi.

Nekadašnja odmarališta na crnogorskom primorju tada moćnih preduzeća iz Srbije, kao i hoteli sa oko šest hiljada kreveta, koji su šezdesetih i sedamdesetih godina bili moderni, danas su daleko od toga.

Vremešni objekti, kojima je počinjao moderni turizam na južnojadranskoj obali, smešteni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na najlepšim lokacijama na Budvanskoj rivijeri, i južnije i severnije od nje, ali nažalost decenijama u njih nije značajnije ulagano. Zahtevaju privatizaciju koja bi donela znatno viši nivo poslovanja i dovela goste sa "dubljim džepovima". Osim hotela "Šumadija" u Bečićima koji je u solidnom stanju, svi ostali daleko su od onog što žele turistički poslenici Beograda i Podgorice.

Pre dva dana premijer Duško Marković je pokrenuo pitanje njihovog stavljanja u potpunu funkciju sa ciljem da srpski hotelski kapaciteti u Crnoj Gori što pre doprinesu kvalitetu turističke ponude. U "buđenje" hotela već su uključeni Ambasada Srbije u Crnoj Gori i Srpsko-crnogorski poslovni klub.

“Primetno je da objekti propadaju, jer im se ne posvećuje potrebna pažnja i svi smo živo zainteresovani da se preduzmu hitne mere kako bi oni opet postali funkcionalni. Moram istaći da su na brojnim sastancima predstavnici crnogorskog Ministarstva turizma, ali i opština u kojima se nalaze srpski hotelski kapaciteti, uvek iskazivali ogromnu želju za njihovom obnovom i radom, ali nažalost Srbija za to nije dala potrebnu podršku. Poznato je da su porezi na objekte koji nisu privedeni nameni mnogostruko veći, ali Crnogorci to godinama tolerišu. Crna Gora želi da kroz te komplekse poveća turistički promet, broj noćenja, plaćanje poreskih obaveza od kojih će i opštine imati korist, a ne samo državna kasa”, kaže za "Večernje novosti" Radivoje Rašović, predsednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba.

Rašović kaže da je hotel "Šumadija" kojim gazduje "Rekreaturs" dobar primer kako treba raditi.

“Hotel broji oko trista postelja i u solidnom je stanju. To traje još iz vremena kada je direktor bio Vlado Franeta, a to uspešno nastavio njegov naslednik Dragan Čavor”, dodaje on.

Hotelski kompleks EPS i "Epstursa" uz samu Slovensku plažu u Budvi, u zelenilu ispod rta Zavala, na kome je "niklo" elitno turističko naselje Dukljanski vrtovi, spada u najvrednije lokacije koje Srbija ima uz more. Zauzima 25.000 kvadratnih metara na kojima je pre pet decenija sagrađen hotel "Park" sa svega dve zvezdice. Malo podalje, u naselju Potkošljun, u vlasništvu iste firme je 16 vila koje počivaju na 15.000 kvadratnih metara. Ukupno svi objekti imaju oko hiljadu ležaja. Hotel zbog dugova nije radio godinu dana, lane je bio otvoren nakratko u špicu sezone, pa zatvoren. Zaposleni u ovom objektu su u više navrata upozoravali da je krajnji trenutak da se obavi privatizacija, da se krene u osvajanju novih tržišta.

Na izuzetnim lokacijama su i hotel "Beograd" u Bečićima koji je u vlasništvu MUP Srbije, "Vrmac" Prčanj, deo Instituta za rehabilitaciju Beograd, sa 179 soba. Država Srbija imala je deo vlasništva u Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu. Kompleks "Ineks zlatna obala" u Sutomoru, koji se prostire na površini od 38.000 kvadrata, prodat je za 11,7 miliona evra.

Bilo je najava o zainteresovanosti ulagača kapitala i za "Park" kao i za druge hotele, ali gotovo ništa nije urađeno. Nastavlja se životarenje, koje nikome ne donosi korist.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.