CEE Property Forum 2018: Još 3-4 godine ćemo biti u ovom ciklusu

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEE Property Forum 2018: Još 3-4 godine ćemo biti u ovom ciklusu

Koje investicije će biti najprofatibilnije u narednom periodu? Koliku ulogu igra politika prilikom odluka o investiranju?

Koliko godina još možemo da rastemo ovim tempom?

To su samo neka od pitanja na koja su učesnici investicionog panela odgovarali na CEE Property Forumu 2018. u Beču. Kompanija RICS bila je jedan je od partnera ovog događaja na kome je prisustvovalo gotovo 500 gostiju iz više od 30 zemalja.

"Na osnovu iskustva iz proteklih 20 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma je teško predvideti koji će to biti najuspešniji investicioni proizvod narednih 20 godina. Tržište se brzo menja i mi moramo da se suočimo s brojnim izazovima u narednim godinama, uprkos svim potencijalnim rizicima za tržište CEE“, rekao je Majk Atvel, direktor Capital Markets Češka i prvi direktor JLL za CEE.

"Upravo nedostatak kvalitetnog investicionog proizvoda biće ogromno pitanje u regionu, ali nije samo pitanje kakva će to biti investicija, već kako se njome upravlja. Za dobrom lokacijom će uvek biti tražnje, i biće potrebe za dobrim i profitabilnim upravljanjem“, naglasila je Lila Pateraki, direktorka za investicije u kompaniji Zeus Capital Management.

"Logistika i dalje nastavlja da bude oblast koja mojim klijentima može da donese najbolje prihide“, dodao je Džejms Kuli, direktor u Transactions at Prologis i ističe kako očekuje da će ovaj trenutni ciklus može da traje ovim tempom još tri - četiri godine.

Sledeće oko čega bi trebalo da brinemo jeste u kom obimu će biti korekcija tokom ovih "dobrih" godina. Na sreću, stručnjaci investicionog panela na CEE Property Forumu, koji je moderirao Jean Bernard Vurm, suosnivač i generalni direktor kompanije Secure Legal Title iz Londona, veruju da će tu biti blagih korekcija.

Kako se menja tržišno okruženje, tako se menja i ponašanje naših klijenata. Sa manje dostupnim kvalitetnim proizvodinma koji su dostupni na tržištu, investitori preuzimaju veći rizik kako došli do najbolje opcije, dodao je Tomas Behounek, iz Partner at bnt attorneys u CEE koji smatra da je veliki broj investitora još uvek neodlučan da ulaže u CEE zbog političkih tenzija.

Dr. Piotr Gozdzievicz koji je i direktor u BNP Paribas Real Estate, s druge strane, smatra da kada se gleda na politički rizik, nije dovoljno posmatrati samo ovaj region. Rastuća politička neizvesnost je globalni trend, pa je najveće pitanje zapravo da li će se to odraziti na ekonomsko usporavanje regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.