Bugarska odluka o remontu aviona interesantna i za Srbiju?

Izvor: B92, 26.Jan.2021, 14:15

Bugarska odluka o remontu aviona interesantna i za Srbiju?

Beograd -- Bugarsko ratno vazduhoplovstvo vratiće u upotrebu svoj jedini primerak aviona antonov An-30, star 46 godina, što bi moglo da bude interesantno i za Srbiju.

Naime, na aerodromu u Batajnici već neko vreme na remont čeka dva meseca "mlađi" transportni avion An-26.

"Za Srbiju je to zanimljiv primer jer na Batajnici na remont čeka dva meseca mlađi transportni An-26 evidencijskog broja 71364. To su slični avion napravljeni u SSSR-u sa identičnim motorima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zato bugarsko iskustvo i odluka da se uloži u staru letelicu može da podstakne Beograd da pošalje na remont svoj An-26", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se dodaje, Sofija se nada da će vraćanjem u letno stanje An-30 ponovo imati avion za foto-snimanja koji je prethodnih godina korišćen za osmatranje u međunarodnom programu "Otvoreno nebo".

Posle niza godina koje je proveo konzerviran na zemlji, taj dvomotorac je 19. januara poleteo na probni let, a sledećeg dana ukrajinska posada preletela je u ovom avionu iz bugarske baze Vraždebna kod Sofije do Kijeva na remont.

Ministarstvo odbrane Bugarske ugovorilo je sa ukrajinskom državnom firmom Ukrinmaš obnovu resursa An-30 za cenu od tri miliona evra, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Poseban zadatak koji je taj An-30 dobio je snimanje u okviru međunarodnog programa Otvoreno nebo, koji je od 1. januara 2002. omogućavao da desetine zemalja sa prostora Evroazije i Severne Amerike po određenoj proceduri pošalju avione sa aero-foto kamerama na osmatranje i snimanje vojne infrastrukture i vojnih aktivnosti ostalih potpisnica.

Prvi An-30 poleteo je 1967. godine, a jedini bugarski primerak izrađen je 28. avgusta 1975. u kijevskoj fabrici aviona.

Avion An-26 Vojske Srbije izrađen je u SSSR-u 23. oktobra 1975. a na aerodrom Niš stigao je 23. januara 1976. godine. Dva puta je remontovan u zavodu "Moma Stanojlović" na aerodromu Batajnica.

Remontnu liniju uništio je NATO 1999. i zato je avion 71364 na sledeći remont preleteo u Rostov na Donu na jugu Rusije. Radovi su završeni 22. aprila 2009. i avion je ostao u službi do isteka životnog veka od 40 godina 22. oktobra 2015. godine.

"Više puta je otvarana tema još jednog produžetka resursa. Koncern Antonov marketinški obrađuje tržište i ponudili su korisnicima starih An-26 i An-30 šansu da za neveliki novac ponovo lete na tim avionima. Bugarska će to iskoristiti", dodaje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.