Bugarska će 2021. dostići ekonomski nivo pre pandemije, raste broj novozaposlenih

Izvor: B92, 31.Maj.2020, 12:32

Bugarska će 2021. dostići ekonomski nivo pre pandemije, raste broj novozaposlenih

Prognozira se da će već 2021. godine Bugarska uspeti da bude ono što je bila pre pandemije.

U prvim mesecima ove godine su rezultati čak bolji od onih u istom periodu 2019, izjavio je za ministar ekonomije Emil Кaranikolov.

"Osnovni prioriteti Vlade prilikom proglašenja vanrednog stanja su na prvom mestu bili zdravlje ljudi i zaštita većine sektora privrede. Neki sektori nisu prestajali sa radom, a radna snaga je u kondiciji", naveo je Кaranikolov, prenosi BNR.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zahvaljujući meri državne podrške zadržavanju radnika koja je postala poznata kao "mera 60/40" očuvano je 240.000 radnih mesta. Bez nje sada bismo imali nezaposlenost od 18 odsto, rekao je ministar.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja naveli su da se poslednje dve nedelje zapaža trajna tendencija dnevnog rasta broja novozaposlenih i pada broja novoprijavljenih na birou rada.

Poslednje nedelje vanrednog stanja prosečan broj novzaposlenih na dnevnoj bazi bio je 1.225, dok je u periodu od 25. do 29. maja njihov broj povećan za 26 odsto i iznosi 1.547.

U isto vreme na biro rada se dnevno prijavljuje u proseku 1.000 nezaposlenih – koliko ih je bilo i pre krize. Ako se ova tendencija zadrži, u junu će skoro 60 odsto otpuštenih zbog pandemije ponovo naći posao uključujući i u sferi turizma, hotelijerstva, restoraterstva, smatraju iz Ministarstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.