Budžetski suficit 60,1 milijardi dinara na kraju jula

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski suficit 60,1 milijardi dinara na kraju jula

Suficit republičkog budžeta iznosio je na kraju jula ove godine 60,1 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U ovom periodu su naplaćeni prihodi u iznosu od 659,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 599,7 milijardi.

Samo u julu je, kao i prethodnog meseca, ostvaren suficit u iznosu od 26,9 milijardi dinara, pri čemu su ukupni prihodi dostigli 110,8 milijardi, a rashodi su iznosili 83,9 milijardi dinara.

U julu je naplaćeno 94,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << milijardi dinara poreskih prihoda, od koji se najveći deo (47,2 milijarde) odnosio na uplatu PDV-a poreskih obveznika koji uplatu vrše tromesečno, kao i na akcize (29,9 milijarde dinara).

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 15,8 milijardi dinara, od čega 8,4 milijarde čine uplate dividendi Telekoma Srbija a.d. i Dunav osiguranje u budžet Republike.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,2 milijarde dinara.

Od ukupnih rashoda izvršenih u julu, 19,6 milijardi dinara se odnosilo rashode za zaposlene, a na transfere Organizacijama obaveznog socijalnosg osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,6 mlrd dinara.

Na nivou opšte države, na kraju jula je zabeležen ukupan fiskalni suficit od 73,5 milijardi i primarni fiskalni suficit u iznosu od 155,4 milijarde dinara.

Bolje ostvarenje od planiranog uglavnom je rezultat bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize, porez na dobit i doprinosi) i većih neporeskih prihoda po osnovu uplate dividendi.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju jula je bio 11,7 milijardi dinara, a u istom periodu, AP Vojvodina je ostvarila suficit od 4,3 milijarde.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju jula u deficitu od 3,1 milijardi dinara.

Deficite su zabeležili PIO fond od 5,4 milijarde, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine, i RFZO u iznosu od 0,2 milijarde dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje je ostvarila suficit od 2,4 milijarde dinara, dok je Fond SOVO na kraju jula u balansu.

Državna preduzeć nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, trenutno imaju suficit od 0,5 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju Ministarstva finansija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Budžetu baš dobro - u plusu 60 milijardi

Izvor: Mondo, 01.Sep.2017

Suficit republičkog budžeta iznosio je na kraju jula ove godine 60,1 milijardu dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Kako se došlo do toga?..Foto: MONDO - Mario Milojević..U prvih sedam meseci ove godine naplaćeni su prihodi u iznosu od 659,7 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.