Broj lekara povećan iako je pacijenata sve manje: Gubici hrvatskih bolnica mere se milijardama

Izvor: B92, 30.Okt.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj lekara povećan iako je pacijenata sve manje: Gubici hrvatskih bolnica mere se milijardama

Zagreb -- Novi gubici hrvatskih bolnica u prvih devet meseci ove godine dostigli su milijardu kuna (134 miliona evra).

Kao što je očekivano, za 70 odsto tih novih dubioza zaslužne kliničke bolnice i bolnički centri koji leče najteže i najskuplje pacijente.

I tako je već godinama, a da to nije izazvalo nikakve promene u organizaciji okoštalog bolničkog sistema koji troši sve više za liječenje sve manjeg broja pacijenata, piše Jutarnji list.

Dugovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narasli

Zato je i ukupni dug bolnica dostigao 6,8 milijardi kuna od čega je četiri milijarde dospelih u koje su uključeni i dugovi veledrogerijama za isporučene lekove.

Bez obzira pitaju li se pacijenti, lekari, medicinske sestre, uprava bolnica ili šefovi klinika, odgovor će biti gotovo identičan: ništa se u organizaciji hrvatskog zdravstva nije promenilo zadnjih, sad već gotovo 30 godina, pa ni nakon što je Hrvatska ušla u EU, osim što je potrošnja na godišnjem nivou porasla za nekoliko milijardi kuna i sad se već bliži 26 milijardi.

Egzodus lekara?

To potvrđuje i poređenje podataka o poslovanju hrvatskih bolnica 2013. s onim iz 2018, iz kojih je očigledno da se sve manji broj pacijenata hospitalizuje, ali to nije bio podsticaj za veće smanjene broja kreveta u bolničkim ustanovama, a onda i za njihovu iskorišćenost. Ali u jednom segmentu beleži se stalni rast proteklih šest godina, a to je broj lekara koji rade u bolnicama. Naime, 2013. u hrvatskim je bolnicama bio zaposlen 5.861 lekar, a 2018. njih 6.838.

Drugim rečima, uprkos stalnim pretnjama da će “Hrvatska doživeti egzodus lekara”, broj onih koji su sreću potražili u inostranstvu ne prelazi približno brojku 600, jer se pokazalo da, dok jedni odlaze, drugi se vraćaju i zapošljavaju u hrvatskim bolnicama.

Štaviše, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u zagrebačkim bolnicama u tom šestogodišnjem razdoblju zaposleno 500 lekara više, a da je broj hospitaliziranih pacijenata ostao podjednak, odnosno oko 250.000 godišnje. Zagrebačke bolnice takođe imaju i najveću iskorišćenost bolničkih kreveta od oko 80 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.