Brnabićeva o taksama: Ako ne reaguje Hrvatska, onda će Evropska komisija

Izvor: RTS, 04.Avg.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva o taksama: Ako ne reaguje Hrvatska, onda će Evropska komisija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je uverenje da će, ako Hrvatska iduće nedelje ne bude sama reagovala u vezi sa povećanjem taksa na uvoz robe iz regiona i rešila nastali problem, reagovati Evropska komisija. Premijerka je najavila i da država planira da u narednim godinama uloži 50 miliona evra u razvoj infrastrukture u okviru podrške daljem razvoju IT sektora.
Ana Brnabić je rekla da je dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stvar što je hrvatski ministar poljoprivrede pozvao srpskog kolegu Branislava Nedimovića.

"Dobili smo uveravanje da nije bila namera izmenom pravilnika da se zaustavi uvoz iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju", naglasila je premijerka, dodajući da "iako to nije bila namera, to se desilo".
Ukazala je da se u ponedeljak u Sarajevu održava sastanak zemalja regiona pogođenih hrvatskom merom, na kojem će srpsku delegaciju predvoditi ministar Rasim Ljajić.
Dogovor je, navela je Branabićeva, da se u ponedeljak uputi nadležnom hrvatskom ministarstvu preporuka da izmeni pravilnik, kako se ne bi kršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Premijerka je odbacila tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je Hrvatska samo prilagodila svoje takse onima iz drugih zemalja EU, ukazujući da je uvela taksu u visini od 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek EU je između 22 i 23 evra.
"To je apsolutno netačna tvrdnja. Tražila sam od ministra poljoprivrede i trgovine pregled dažbina iz svih zemalja EU, tako da smo odlično upoznati s tim", poručila je Brnabićeva.
Navela je da problem sa Hrvatskom treba da se razreši u najkraćem mogućem roku.
Do sada, kako je rekla, Vlada Srbije nije dobila ništa zvanično, s tim u vezi, iz Evropske komisije.
"Danas je Regionalni forum privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana uputio Direktoratu za susedstvo i poljoprivredu žalbu na hrvatski potez. Dobili su sada reakciju i od strane privrednika iz regiona", istakla je ona.
Brnabićeva je zaključila da očekuje i da se nada da će ovaj problem biti rešen što pre, te da veruje da će Hrvatska reagovati i da neće biti potrebe da se meša EK.
"Ako se to ne desi iduće nedelje, sigurna sam da će reagovati EK", ukazala je predsednica srpske vlade.
Rešenje problema u "Goši", pa razgovor s poslovodstvom
Premijerka je najavila da će, u slučaju rešavanja problema u "Goši", naredne sedmice biti održan razgovor sa poslovodstvom te kompanije u Slovačkoj, kojem će, pored radnika, prisustvovati i predstavnici Ministarstva privrede.
Brnabićeva je rekla da je pročitala pismo koje su radnici "Goše" uputili Vladi i da je o tome razgovarala sa ministrom privrede Goranom Kneževićem.
Knežević je, prema njenim rečima, u stalnom kontaktu sa radnicima.
"U ovom trenutku se planira sastanak za sledeću nedelju sa poslovodstvom u Slovačkoj, a predstavnici Ministarstva privrede će pokušati da pomognu u razgovorima poslovodstva i radnika", objasnila je premijerka.
Sve spremno za to da IT predvodi našu privredu 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država obezbedila sve tehničke uslove kako bi od 1. septembra đaci petih razreda osnovnih škola širom Srbiji mogli da krenu nesmetano da pohađaju novi obavezni predmet – Informacione tehnologije.
Ministarstvo telekomunikacija pružilo je podršku u umrežavanju 1.750 objekata, a ostalo je još samo 40-ak da se umreže u okviru Akademske mreže Srbije, rekla je premijerka nakon prve sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije.
Brnabićeva je rekla da, što se tiče visokog obrazovanja, tokom prethodne godine počeo je ambiciozan projekat podizanja kvote za upis studenata na tehničke fakultete za 20 odsto, kao i da je obezbeđeno 713 mesta.
Vlada je primetila, rekla je Brnabićeva, da je IT najjači i najbrže rastući segment ekonomije Srbije.
"Imamo sektor informacionih tehnologija koji raste godišnje 10 odsto, a sektor razvoja softvera čak 20 odsto. Prethodna vlada, a i ova će nastaviti da podržava ovaj privredni sektor kako bi imao značajniji aspekt u okviru rasta BDP-a. U godinama pred nama, kada bismo bili ponovo suočeni sa vremenskim neprilikama i jakim zimama i velikim sušama, zbog kojih trpi poljoprivreda i naši hidropotencijali, imamo IT koji predvodi razvoj Srbije"“, istakla je Brnabićeva.
Zbog toga, kako je objasnila, Vlada se angažuje u obrazovanju IT kadrova.
Ulaganja u IT sektor 
Premijerka je najavila i da država planira da u narednim godinama uloži 50 miliona evra u razvoj infrastrukture u okviru podrške daljem razvoju IT sektora.

Nakon prve sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije, Brnabićeva je rekla da ostaje na čelu novog saveta, a novi zamenik je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije.
Na mestu dosadašnjeg zamenika predsednika Saveta i dalje ostaje ministar prosvete Mladen Šarčević.
Premijerka je istakla da je ove godine podignuta kvota za upis na tehničke fakultete za 20 odsto i omogućen upis 713 novih studenata, te da je Vlada dozvolila dodatno zapošljavanje na tim fakultetima kako bi se akreditovao veći broj studenata.
"Obezbeđene su i dodatne prostorije za Elektrotehnički fakultet, FON, PMF, a nastavljamo sa ovim za sve ostale fakultete", kazala je Brnabićeva.
Sledeće godine, rekla je ona, fokus Vlade će biti na srednjim i srednjim tehničkim školama i dodala da se intenzivno sarađuje sa Naučnotehnološkim parkom u Beogradu u kojem posluje 50 kompanija gde je zaposleno više od 400 inženjera.
"Očekujemo i mnogo brži razvoj elektronske uprave, a u narednih deset dana očekujemo da bude usvojen i Zakon o elektronskom poslovanju", kazala je Brnabićeva.
Prema njenim rečima, država će izgradnjom Naučnotehnološkog parka u Novom Sadu obezbediti 10.000 kvadratnih metara prostora za Fakultet tehničkih nauka kao i 19.000 kvadata koji će biti namenjeni za IT startap kompanije u okviru Parka.
Najavljeno je i otvaranje Studentskog kreativnog i startap centra u Nišu u septembru na 600 kvadrata, za šta je obezbeđeno 50 miliona dinara.
Istakla je da će do kraja godine biti završena test-faza u okviru prekvalifikacije u IT sektor, koju je prošlo 100 građana, a planira se, kaže, da do kraja godine bude još 900 novih stručnjaka koji će proći kvalifikaciju.
Ona je istakla da podaci tržišta kažu da Srbiji svake godine treba oko 3.000 prekvalifikovanih stručnjaka koji će moći da nađu posao u IT sektoru, za početak, na nižim pozicijama.
Takođe, istakla je ona, država je obezbedila snažnu podršku Institutu "Biosens" u Novom Sadu kao i Institutu za fiziku u Beogradu.
A kada je u pitanju akcija "Oluja", premijerka Ana Brnabić je istakla da Srbiji ne može da bude jasno kako neko može da slavi operaciju "Oluja"

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.