Šta je Srbija ponudila na sajmu EXPO u Šangaju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 04:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Srbija ponudila na sajmu EXPO u Šangaju?

Deset kompanija iz Srbije predstavlja se kupcima iz Kine i celog sveta na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, a danas je srpski štand posetila i premijerka Ana Brnabić.

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom "Arome čiste prirode", među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Na sajmu su, između ostalog, predstavljena kvalitetna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpska vina, mlečni proizvodi, ali organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa, na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis "Made in Serbia".

Premijerka je probala i čokoladu sa tartufima, a jednu je poklonila ambasadorki Kine Čen Bo, koja je zajedno sa njom i srpskim ministrima posetila sajam.

Takođe, imala je priliku da se uveri da srpske tortilje, u meksičkom ruhu, stižu i do kineskog tržišta, jer je jedna novosadska kompanija počela izvoz svog proizvoda u Kinu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

On je naglasio da je Srbija značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada duplo veća - u prvih devet meseci plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok smo cele prošle godine prodali robu za 92 miliona dolara.

"Ako se ovaj trend nastavi, približićemo se prvi put cifri između 250 i 300 miliona dolara. To je još malo i zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše proizvode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu", rekao je Ljajić.

On je dodao da učešće na sličnim sajmovima približava Srbiju korak više ostvarenju cilja - konstantno povećanje robne razmene i smanjenje trgovinskog deficita, jer Srbija mnogo više uvozi iz Kine nego što u nju izvozi.

Kako je rekao, Srbija ima kvalitetne proizvode koje može da ponudi kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog osnovnog problema, kontinuiteta u isporukama robe, potrebno je da se obezbede velike količine, i zato se mora ići na specifične vrste kvalitetnih proizvoda, koji nemaju konkurenciju na globalnom tržištu ili je ta konkurencija manja.

"Ovde smo videli neke od tih proizvoda koji imaju prilike da se prodaju na ovom tržištu i siguran sam da ćemo iz godine u godinu povećavati i asortiman robe koje prodajemo, ali i njihovu količinu, pa i kontinuitet", rekao je Ljajić.

Kao primer, naveo je proizvode od tartufa, koji, kako kaže, verovatno nemaju "prođu" u Srbiji, ali domaća lokalna kompanija koja se time bavi postaje i regionalni brend.

"Moramo konačno da budemo prepoznatljivi po nekom od proizvoda. Česi su vodilu kampanju i postali su poznati po pivu koje ovde izvoze. Italijani po vinu. Ovde je veliki broj naših vinarija i možda je to velika šasnsa, jer je u poslednjih godinu dana izvoz vina postigao veće cifre nego ranije", dodao je on.

Naveo je i da Srbija u Kinu izvozi bukovo drvo, koji je drugi izvozni proizvod, ali da bi bili profitabilnije da izvozimo gotov proizvod u odnosu na sirovinu.

"Zato moramo da se koncentrišemo na nekoliko proizvoda i da rebrendiramo proizvode koje izvozimo, da konačno budemo prepoznatljivi po nekom od njih, koji će onda otvoriti vrata i za sve druge robe", rekao je Ljajić.

Procene su da će oko pola miliona kupaca iz svih delova sveta posetiti Sajam, što predstavlja veliku šansu za srpske privrednike.

Kinezi piju srpska vina, najviše vole crvena, upoznaju i bela

Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije predstavlja i nekoliko vinarija.

Mirjana Đurić iz Fruškogorskih vinograda kaže za Tanjug da ta kompanija izvozi na kinesko tržište već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako važna cena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci više znaju o vinu, pa se na njihovo tržište plasiraju i premijum linije.

"Cena im je manje važna, važan je kvalitet", rekla je Đurić.

Ta kompanija izvozi u tri kineske provincije, pet do šest kontejnera godište, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaže, kinesko tržište veoma važno.

"Kinezi više vole da piju i više poznaju crvena vina, u poslednjih par godina počinju da upoznaju i piju bela i roze vina”, dodala je Đurić.

Pred kupcima iz Kine i celog sveta predstavljeni su i mlečni proizvodi iz Srbije.

U Mlekari Šabac kažu da im je cilj da približe proizvode, kvalitet i dugu tradiciju, što, dodaju, već znaju potrošači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Nemačkoj…

Navike u ishrani Kineza se menjaju, počinju da jedu sir i to je naša šansa, uvereni su u šabačkoj mlekari.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čokolada sa tartufima i srpske tortilje na sajmu u Šangaju

Izvor: RTS, 07.Nov.2019

Deset kompanija iz Srbije predstavlja se kupcima iz Kine i celog sveta na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EKSPO u Šangaju, a srpski štand posetila je i premijerka Ana Brnabić. . Na srpskom štandu je najviše...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.