Brnabić: Srbija rešena da se bori protiv sajber kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija rešena da se bori protiv sajber kriminala

Šteta od sajber kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu, i ta suma je svake godine veća, ukazala je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da tehnologija na dnevnoj osnovi brzo napreduje i da zato moramo konstantno da razvijamo sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

Srbija je, naglasila je, spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti.

Brnabić je, na otvaranju konferencije o viskotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Poveži se sigurno", ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

U tom smislu, navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo - za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Navela je i podatak da je prve godine bilo 19 prijava, da bi taj broj rasta godinama, pa je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala i to najbolje govori o rešenosti Srbije da se bori protiv toga", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da srpski MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organizacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacionih bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

Podsetila je da je, između ostalog, doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba informacionu bezbednost i tehnologije, koji je deo međunarodne organizacije za saradnju u toj oblasti.

To, naglašava, govori da je Srbija spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi sa vodećim evropskim zemljama.

Srbija je posvećena svim oblicima digitalizacije i nastavićemo da ulažemo u to, kako bismo iskoristili sve prednosti doba u kome živimo, a sa druge strane, ponosna sam što se aktivno borimo protiv svih pretnji i što smo svesni svih pretnji i što smo dovoljno rano počeli protiv toga da se borimo", rekla je premijerka.

Navela je da je država posvećena bezbednosti građana, kao i privrede i društva u celini, u svakom prostoru, pa i on-lajn.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija rešena da se bori protiv sajber-kriminala

Izvor: RTS, 20.Sep.2018

Šteta od sajber-kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu i ta suma je svake godine veća, navela je premijerka Brnabić na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu. Evropski komesar Dimitris Avramopulos izjavio da su politike o zaštiti sajber-prostora sve značajnije. Ministar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.