Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 16:20

Brnabić: Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji

U sedištu Svetskog ekonomskog foruma u Ženevi, potpisan je Sporazum o uspostavljanju Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana. To je znak da je Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji, rekla je premijerka Ana Brnabić.
Centar će početi da radi 1. marta u okviru vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu, a sarađivaće sa naučnim institutima, državnim ustanovama i privatnim sektorom. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Premijerka Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma rekla da je to rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada Srbije i WEF-a.
"Počeli smo da razgovaramo još 2018. godine, potpisali Memorandum o razumevanju. Zatim nas je 2020. godina malo sputala, ali nastavili smo 2021. godine da planiramo, i evo nas danas ovde", rekla je premijerka.
Srbija je tek treća zemlja u Evropi u kojoj će biti uspstavljen ovakav centar, posle Norveške i Rusije, a prva u regionu. Ovo je 16. centar WEF-a u svetu.
Sam Centar će, prema rečima premijerke, početi s radom za nešto manje od mesec dana u okviru vladine Kancelarije za IT, već od 1. marta, i biće fokusiran na oblast razvoja veštačke inteligencije, biomedicine i biotehnologije, te na načine na koje digitalizacija može da podigne produktivnost preduzeća i čitave ekonomije.
"A to je ono što dalje vodi većim platama i boljem životnom standardu. Vodi nas ka ekonomiji koja je, pre svega, zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama", naglasila je premijerka.
Brnabić: Ogromno priznanje Srbiji Danas, istakla je, imamo ogromno priznanje za sve što je Srbija uradila u oblasti digitalizacije, razvoja visokih tehnologija i promene paradigme – sa ekonomije koja je bila zasnovana na radno intenzivnim investicijama, ka digitalnom razvoju.
Zato Sporazum pokazuje i da je Srbija prepoznata kao jedan od lidera u ekonomiji i IT industriji u poslednjih šest godina.
"Ovo je najava početka još bliže saradnje Srbije i WEF-a, prvi zajednički projekat i po tome smo jedna od retkih zemalja u svetu, a saradnja će se dalje razvijati", poručila je premijerka. 
Ona je dodala da od 16 centara WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u svetu na svakih mesec dana imati zajednički sastanak, na kojem će iznositi šta svaki od njih radi, budući da svaki ima razičit fokus.
"Tako ćemo na svakih mesec dana čuti šta ko radi, učiti jedni od drugih i sigurna sam da će Centar u Beogradu biti jedan od najboljih", rekla je Brnabićeva.
Ovime dobijamo vidljivost, mogućnost da se Srbija dodatno etablira kao investiciona destinacija, zemlja dobra za život, investiranje u nove tehnologije i znanje.
Brende: Važna uloga Centra u Beogradu za još brzi napredakPredsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende poručio je da je za WEF izuzetno važno što se uspostavlja Centar za 4. industrijsku revoluciju u Srbiji.
"Radili smo godinama na tome, sa premijerkom i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Za nas je važno da imamo Centar za nove industrije i tehnologije na Zapadnom Balkanu", istakao je Brende u izjavi novinarima nakon potpisivanja Sporazuma u Ženevi.
On je istakao da će Centar u Beogradu igrati važnu ulogu u transformaciji ekonomije, a fokus će, dodaje, biti na veštačkoj inteligenciji, digitalizaciji.
"Nučili smo da IT industrija ima sve veću ulogu u Srbiji, sa godišnjim rastom od 20 do 25 odsto godišnje, i da je IT sve veći izvozni proizvod, koji je prevazišao i poljoprivredu", rekao je Brende.
Čestitao je Srbiji na takvoj, kako je rekao, diverzifikaciji ekonomije. "Ovaj centar će voditi ka većem prosperitetu i razvoju", zaključio je Brende.
Jovanović: Potvrda svega što Srbija radi u oblasti IT-aCentar će biti fokusiran na razvoj veštačke inteligencije i bioinženjering, a sarađivaće sa svim važnim institucijama, institutima, privatnim sektorom.
"U praksi, ovo je potvrda svega što vlada radi na polju digitalizacije, razvoja IT, elektronske uprave, ulaganja u inovacije i znanje", rekao je direktor Centra Mihailo Jovanović, koji je u ime Vlade potpisao sporazumi.
To će, dodaje, biti podsticaj da Srbija još brže ide napred.
"Biće nam dostupno znanje iz ostalih centara, moći ćemo brže da razvijamo biotehnologije, bioinženjering... To znači da Srbija postaje regionalni tehnološki lider, koji će povući region ka daljem napretku", rekao je Jovanović.
Centar počinje da radi 1. marta.
"Kreće praktično od nule, tu će biti zaposleni novi ljudi, koji će ga dalje razvijatu i sarađivati sa ostalih 15 centara u svetu", rekao je Jovanović.
Predsednica UNDP-a za Srbiju Fransin Pikap rekla je da je ta organizacija dugogodišnji partner Srbiji u sporođenju digitalne agende, dodajući da joj je drago što će baš Beograd dobiti centar za 4. industrijsku revoluciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.