Brnabić: Snažna podrška Vlade regionalnoj saradnji

Izvor: RTS, 24.Apr.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Snažna podrška Vlade regionalnoj saradnji

Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugostičnoj Evropi i biće veoma aktivna da ta regionalna platforma zaživi, poručuje premijerka Ana Brnabić.
"Pozivam premijere iz regiona zajedno iskoračimo i da zajedno radimo na uklanjanju prepreka privredi, na opštu korist svim našim građanima", poručila je Brnabićeva na svečanoj sednici Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Naleda.

Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE - Business Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.
Brnabićeva ističe da je to još jedan dokaz da je Srbija veoma posvećena Berlinskom procesu i usvajanju evropskih vrednosti, kao i da privredna saradnja u regionu može da bude od ključnog značaja za njegov brži napredak u celini.
"Bez snažne ekonomije nema ni snažnog ni bezbednog regiona, a EU želi da u regionu ima stabilnog partnera", poručila je Brnabićeva.
Brnabićeva je, takođe, pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji.
Premijerka Srbije je istakla da je cilj poboljšanja poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.
Brnabićeva je rekla da postoje fantastični primeri regionalne saradnje baltičkih, nordijskih i zemalja Beneluksa i koliko harmonizacija propisa i zajednička promocija može da doprinese njihovom razvoju.
Istakla je da je BFC pokrenuo Naled i da je na njemu lično radila kada je bila na čelu Naleda.
Navela je da je Srbija napravila veliki iskorak sa uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, kao i da predstoji uvođenje e-katastra.
Povoljno privredno okruženje Srbiji je donelo povećanje stranih direktnih investicija. U 2017, investicije su dostigle 2,6 milijarde evra.
"Ono što je bila istorijska 2017, uspeli smo da premašimo u 2018. godini, januar i februar pokazuju i jako mi je drago zbog toga. Januar i februar pokazuju povećanje direktnih stranih investicija od čak otprilike 22 odsto, što je za 80 odsto više nego u januaru i februaru 2017", kaže premijerka.  
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je, kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

Ditman je rekao da Nemačka pomaže Srbiji i na suzbijanju sive ekonomije i odnedavno učestvuju i u projektu registracije neprijavljenih sezonskih radnika, kojih u Srbiji ima više od 3.000.
"Regionalna saradnja je samo jedna od inicijativa koje realizujemo, na primer Berlinski proces, gde je Vlada Srbije izuzetno aktivna. To je vrlo važna inicijativa i pokušavamo da ostvarimo regionalnu saradnju na zajedničkom tržištu u ovom regionu", kaže Ditman.
Ističe da je regionalna saradnja važna za približavanje Zapadnog Balkana EU i da je u tom smislu veoma važan program BFC.
"Države regiona uče jedne od drugih i inspirisane su reformama koje se dobijaju u drugim zemljama, regionalni aspekt i regionalna saradnja je samo jedna od inicijativa koje mi realizujemo, u koje smo uključeni", napominje Ditman.  
Ministri država regiona uručili su 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces sertifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa kreiranja dobre poslovne klime, 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma) jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.
Zemljama regiona potrebna zajednička ekonomska platforma
Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama, ocenjeno je na skupu "Zajedno za konkurentniji region".
Na 12. godišnjoj skupštini Naleda koja je održana pre početka skupa, rečeno je da Naled broji oko 300 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji su učestvovali u izradi više od 20 zakona.
"Predstavljen je Strateški plan Naleda za period 2018-2021. a članovi organizacije su utvrdili da će dva ključna cilja biti unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave", rekao je predsednik Upravnog odbora Naleda Aleksandar Ružević.
Program sertifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), koji se sprovodi u pet zemalja, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a koju je pokrenuo Naled, kaže Ružević, dao je značajne rezultate prethodnih godina.

Kao ilustraciju za to, Ružević kaže da su uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji za 76 procenata.
"Četrdeset odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsov listi najboljih investicionih destinacija u Evropi", podsetio je Ružević.
"Za prvih pet godina smo certifikovali više od 30 lokalnih samouprava. Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije", napominje Ružević.
"Uvideli smo da jedni drugima možemo da ponudimo razmenu najboljih praksi i iznanja. Počeli smo sa prenošenjem elektronskog sistema građevinskih dozvola iz Makedonije koji je obema državama doneo mesto u top 10 na Duing listi kada su građevinske dozvole u pitanju", napominje Ružević.  
On podseća da je Naled koordinacijom primene Nacionalnog programa pomogao smanjenju obima sive ekonomije u Srbiji sa 21,1 na 15, 4 odsto BDP-a među registrovanom privredom.
BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada su se u proces sertifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvivivo poslovanje.
Srbija uči i na iskustvima drugih država regiona
Srbija uči i na iskustvima drugih država regiona, tako je primer vaučera preuzela iz Hrvatske. Da li bi političke razmirice mogle da ugroze saradnju u privredi?
"Mislim da ove nove okolnosti, ukoliko mislite na zadnje vreme, na nekakvim političkim razinama i mislim da niti utiču, niti će uticati, niti bi smeli uticati, s obzriom da su preduzetnici iz Srbije i Hrvatske i iz cele regije pokazali da oni vrlo dobro sarađuju", kaže državna sektretarka u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić.
Ministarka uprave i lokalne samouprave u vladi Republike Srpske Lejla Rešić kaže da je lokalna zajednica mesto gde čovek prvo dolazi.
"Ona mora biti konkurentna, efikasna, mora biti povezana, jer privrednici su ti koji su povezani i razmenjuju iskustva, traže bolje uslove", ocenjuje Rešićeva.
Dobro poslovno okruženje stvara i dobre usluge građanima.
"Mi smo to uporedili sa onim plavim zastavicama na čistoj plaži, ovo je dokaz da vi ako dobijete plavu zastavicu u biznis okruženju to vam je kao na toj plaži, ne morate se kupati ali znate da je čisto more", kaže Saša Drezgić iz Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje iz Hrvatske.
"Podrška EU i EIB Srbiji na evropskom putu"
Izvoz Srbije u zemlje Evropske unije se proteklih godina utrostručio i dostigao cifru od 10 milijardi evra, a Srbija je postala lider regiona i zemlja koju snažno podržavamo na njenom evropskom putu, poručio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.
Fabirci je na skupu rekao da je Srbija uradila mnogo na reformama, ali da treba unaprediti još neke oblasti kao što su borba protiv korupcije, raditi na efikasnosti sudova, a kako kaže " podsticaćemo Srbiju da se više pozabavi ovim pitanjima".
"Ukupne investicije u Srbiju su dostigle 11 milijardi evra, a spremni smo da podržimo Srbiju kroz razne grantove sa tri milijarde evra", poručio je Fabrici.
Oko 65 procenata srpskog izvoza odlazi u zemlje članice EU, a u proteklih 15 godina, 2,3 milijarde evra je došlo iz Evropske unije u Srbiju, podsetio je Fabrici.

"Regionalna prespektiva je veoma bitna, to je u našem DNK. Evropska unija je spremna da pomogne regionu da dosegne sve ciljeve", poručio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji.
Direktor Evropske investicione banke (EIB) za Jadranski region Miguel Morgado rekao je da je cilj te institucije da podrži strateške projekete regiona u finansiranju projekata u oblasti regionalne i lokalne infrastrukture kao i projekte u sektoru obrazovanja.
"Infrastruktura je osnovni stub koji nosi privrede zemalja i ima ključnu ulogu u razvoju privrede i unapređenju konkurentnosti. Naša podrška privatnom sektoru se uglavnom fokusira na mala i srednja preduzeća koji su bitni pokretači rasta i razvoja država a više od 50 odsto zaposlenih u EU radi u ovakvim preduzećima", kazao je Morgado.
Od 2009. godine EIB je obezbedio 2,5 milijardi evra za mala i srednja preduzeća i očuvao oko milion radnih mesta, a 400 miliona evra je obezbeđeno za regionalne inicijative, naveo je Morgado.
EIB je posvećen da ojača svoj rad u Srbiji i na Zapadnom Balkanu da bi bili postignuti svi ciljevi u razvoju regiona, zaključio je Morgado obraćajući se zvanicama na današnjem skupu "Zajedno za konkurentniji region".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabića: Snažna podrška Vlade Srbije regionalnoj saradnji

Izvor: Blic, 24.Apr.2018

Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugostičnoj Evropi i biće veoma aktivna da ta regionalna platforma zaživi, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Nastavak na Blic...

Brnabić: Snažna podrška Vlade Srbije regionalnoj saradnji

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2018

Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugostičnoj Evropi i biće veoma aktivna da ta regionalna platforma zaživi, poručila je danas premijerka Ana Brnabić Vlada Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.