Brnabić: Ne strepim zbog usporenog rasta BDP-a

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ne strepim zbog usporenog rasta BDP-a

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne strepi zbog usporenog rasta BDP-a, zato što su i dalje dobri svi ostali ekonomski pokazatelji. Imali smo odlične i jako otvorene razgovore sa MMF-om i oni takođe nisu zabrinuti zbog toga i oni su potvrdili da su nam ostali ekonomski parametri jako dobri, rekla je Brnabićeva.
Ana Brnabić je istakla da Srbija ima dovoljno sredstava, da je stabilan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  budžet i da je mnogo bolja naplata poreza, kao i ekonomski pokazatelji zahvaljujući kojima je ceo skup toga što se naplatilo mnogo bolji. Naglašava da to neće uticati na plate i penzije.

"Moramo da radimo mnogo više na tome, a, u svakom slučaju, pratimo te pokazatelje, u stalnom sam kontaktu sa Zavodom za statistiku. Najvažnije je to koliko imamo novih otvorenih radnih mesta, koliko imamo izvoza, koliko je industrija, prerada. Ne bih umanjivala značaj usporenog rasta BDP-a, nije mi lako zbog toga, a drago mi je što su ostali ekonomski pokazatelji dobri", rekla je Brnabićeva.
Uskoro će o procentima povećanja plata, rekla je i dodala da još uvek neće da izlazi u javnost sa tim.
Žao joj je što smo imali "ovako tešku godinu" i u smislu jako hladne zime i suše, smatra da to jeste lekcija za Srbiju i njenu vladu, koja će, kako kaže, morati da sedne i razmisli šta može da se uradi strateški da bismo se malo drugačije pozicionirali, da ne zavisimo više toliko od vremenskih prilika.
"Ali znate, u ovom trenutku imamo poljoprivredno zemljište pod navodnjavanjem svega tri odsto. Sada, zahvaljujući pre svega veoma agilnom ministru Nedimoviću, konačno iskorišćavamo kredit za navodnjavanje iz Abu Dabija, nakon čega ćemo povećati to na 7-8 odsto i to će sigurno pomoći u narednim godinama, ali ne dovoljno", rekla je predsednica vlade.
Osvrćući se na RTB Bor, Brnabić je rekla da tu postoje dobre vesti i da postoji veliko interesovanje za to preduzeće, kao i da u ovom trenutku, RTB jako dobro funkcioniše, te se od njih očekuje značajno dobar rezultat za BDP. 

"Očekivali smo nešto manje, to su pozitivne vesti koje su nas iznenadile. Ima zainteresovanih za RTB Bor, ima zainteresovanih za partnerstvo, ima kupaca, i za Galeniku ima jako puno zainteresovanih kompanija, puno se lobira i to za mene dobar indikator", rekla je Brnabićeva.
Kako je dodala, ne razgovara se ni sa kim, ali je dobro da "vas jure preko raznih lobista, ambasada", da se razgovara oko uslova za kupovinu "Galenike".
Prema njenim rečima, to pre svega znači za građane Srbije, da Srbija ima kompanije koje zdravo, pozitivno posluju i doprinose bruto budžetu Srbije, a onda će se, ističe, mnogo više imati i za potrošnju i za investicije, tako da ocenjuje da je to sve dobro.
"Za radnike te dve kompanije, oni će imati stabilne plate, primanja koja su predvidiva, mogućnost da napreduju i karijerno, i finansijski, i u obukama, kao i u smislu da će raditi u kompanijama koje će moći da se takmiče na svetskom tržištu, nezavisno od krize u regionu ili svetske", kaže Brnabićeva.
A da li će svi radnici ostati na svom poslu, to, kako je rekla, nije sigurna, jer će to zavisiti od same privatizacije, ali je podvukla da je sigurno da će svi oni, ukoliko ostanu bez posla, sigurno imati otpremnine za to, da će se država sa partnerom koji bude izabran na tenderima, postarati da se prema svima vodi računa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Dobro je da vas jure preko lobista i ambasada"

Izvor: B92, 21.Sep.2017

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne strepi zbog usporenog rasta BDP-a, zato što su i dalje dobri svi ostali ekonomski pokazatelji..."Imali smo odlične i jako otvorene razgovore sa MMF-om i oni takođe nisu zabrinuti zbog toga i oni su potvrdili da su nam ostali ekonomski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.