Brnabić: Ne možemo sebi da priuštimo da propustimo ovu šansu

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Ne možemo sebi da priuštimo da propustimo ovu šansu

"Čvrsto verujem da je IV Industrijska revolucija ogromna šansa za Srbiju, da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je, otvarajući Samit 100 biznis lidera, rekla da ne možemo da priuštimo da propustimo ovi šansu.

"Privredni rast od 4, 9 odsto svrstao je Srbiju u najbrže rastuće ekonomije. Takođe, trenutna pozicija na Duing biznis listi je najbolja ikada. Privukli smo 12 puta više DSI u odnosu na veličinu naše zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Javni dug je ispod Mastrista i čak niži od većine zemalja članica EU“, navela je.

Kako je rekla, polako se fokus radno intezivnih investicia prebacuje na investicije u inovacije i izvozu tehnologija baziranih na znanju.

Navela je podatak da je od početka godine, vlada uložila 850 miliona evra u putnu infrastrukturu a uporedo sa tim se radi na onome što omogićava 4 revolucija a to je, isitče, reforma obrazovnog sistema.

"Radimo na jačanju digitalnih kopetencija. Plan nam je da u naredne 3 godine uložimo 60 miliona evra za infrastrukturu startap kompanija“.

Podsetila je da je danas stupio na snagu Zakon o privrednim društvima prema kome privreda više nije u obavezi da koristi pečat.

Na kraju je pozvala privrednike da razvijaju tehnologije koje će izvoziti u svet, i naglasila da je cilj da ovakvih kompanija bude sve više, dodajući da svi mogu da joj šalju ideje i predloge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.