Brnabić: Građevinarstvo nam je važno, problem u radnoj snazi

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Građevinarstvo nam je važno, problem u radnoj snazi

Građevinarstvo je jedna od ključnih privrednih delatnosti u Srbiji i ima ogroman uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda, a najizraženiji problem u toj industriji je nedostatak radne snage, saopštio je kabinet premijerke Ane Brnabić.

Brnabić je na sastanku sa predstavnicima građevinske industrije Srbije kazala da je "izazov za Vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019. i 2020. godini".

"Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je više od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast", rekla je Brnabić.

U saopštenju se navodi da će biti uložena milijarda evra za nastavak velikih projekata putne i železničke infrastrukture, izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, projekte završetka i izgradnje kliničkih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica.

"U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada. Cilj ove mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je problem radne snage moguće rešiti prekvalifikacijom i unapređenjem kapaciteta za obuku ljudi za različite građevinske profile. Učesnici sastanka su se usaglasili da je neophodno povećati inspekcijski nadzor zbog suzbijanja sive ekonomije u građevinarstvu i pohvalili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Sastanku su prisustvovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.