Bregzit će ih uništiti: Evropska auto-industrija trpeće katastrofalne posledice

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit će ih uništiti: Evropska auto-industrija trpeće katastrofalne posledice

London -- Evropske vodeće grupe u oblasti auto-industrije su zajednički upozorile na "katastrofalne" posledice Bregzita bez sporazuma.

Evropska i nacionalna udruženja, među kojima i Britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima, saopštila su da bi uvođenje carina na automobile i kombije moglo koštati evropsku i britansku auto-industriju 5,7 milijardi evra, u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

To bi značilo i veće cene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za potrošače ukoliko proizvođači ne uspeju da apsorbuju dodatne troškove.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra, a premijer Boris Džonson je rekao da će se to desiti bez obzira na sve. Ukoliko dođe do Bregzita bez sporazuma o pravima građana, finansijskoj kompenzaciji i pitanju irske granice, biće uvedene carine na osnovu propisa Svetske trgovinske organizacije.

U slučaju automobila ta carina iznosi 10 odsto.

"Bregzit nije samo britanski problem. Zabrinuti su svi u evropskoj auto-idustriji, i šire. Bilo kao izvoznici na britansko tržište ili kao lokalni proizvođači, a mi smo oba, neizbežno ćemo osetiti negativne posledice", rekao je predsednik Komiteta francuskih prrizvođača automobila Kristijan Pežo.

Auto-industrija, uključujući i snabdevače delovima, predstavlja uspešnu evropsku priču, proizvodeći nešto više od 19 miliona vozila godišnje i zapošljavajući skoro 14 miliona ljudi.

Iako je Velika Britanija veliki uvoznik evropskih kola, britanska auto-industrija je neprestano jačala poslednjih decenija. Svetski proizvođači, kao što su japanske kompanije Honda i Nisan, koristili su Veliku Britaniju kao bazu za prodaju svojih automobila širom EU.

Ključ za uspeh indutrije poslednjih godina je bila mogućnost da kompanije rade bez problema i prodaju širom jedinstvenog tržišta.

Ukoliko dođe do Bregzita bez sporazuma, kompanije više neće moći da posluju na jedinstvenom tržištu na način na koji su navikle.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropska autoindustrija upozorava na Bregzit bez sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Sep.2019

Evropske vodeće grupe u oblasti autoindustrije su danas zajendički upozorile na "katastrofalne" posledice Bregzita bez sporazuma...Evropska i nacionalna udruženja, među kojima i Britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima, saopštila su da bi uvođenje carina na automobile i kombije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.