Braća Pivac imat će više od 25% Kraša, ali ga neće morati preuzeti

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Nov.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća Pivac imat će više od 25% Kraša, ali ga neće morati preuzeti

ZAGREB - Najveći hrvatski konditor Kraš krenuo je u prikupljanje svježeg kapitala javnom ponudom. U prvom krugu priliku za upis dionica imaju postojeći dioničari, a najvećima među njima, braći Pivac, omogućeno je sudjelovanje bez obveze objavljivanja javne ponude ako prijeđu prag od 25 posto vlasništva.

Prema javnom pozivu objavljenom u četvrtak, Kraš planira prikupiti od 25 do 50 milijuna kuna u cilju zadržavanja liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u regiji te jačanja konkurentnosti na tržištima EU-a i u prekomorskim zemljama, piše tportal.

U strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje tvrtki u regiji. Uz to, planiraju krenuti u novu djelatnost – proizvodnju dodataka prehrani.

U postupku dokapitalizacije planira se izdati najmanje 62.500, a najviše 125.000 novih dionica po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna po dionici. U slučaju maksimalnog upisa, postojeći kapital, koji sada iznosi 549,45 milijuna, povećao bi se za 9,2 posto.

Ponuda će se provesti upisom i uplatom novih dionica u maksimalno tri kruga, uz poštivanje prava prvenstva dioničara u prvom krugu. Svaki idući krug provest će se samo ukoliko u prethodnom krugu, odnosno krugovima, nisu upisane i uplaćene sve nove dionice.

Prvo na upis i uplatu novih dionica u prvom krugu koji traje do 3. prosinca imat će isključivo postojeći dioničari, proporcionalno njihovu udjelu u temeljnom kapitalu. Trenutno je najveći pojedinačni dioničar Mesna industrija Braća Pivac s 24,98 posto dionica. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, Kraš s 5,64 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto itd.

S obzirom na to da je najveći dioničar na samom pragu zakonske obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, skupštinskom odlukom oslobođen je te obveze kako bi mogao sudjelovati u dokapitalizaciji.

Time je Uprava Kraša izašla u susret Braći Pivac dajući do znanja da ih smatra 'prijateljskim' investitorima. Iz vrgoračke kompanije su pak poručili da će u potpunosti konzumirati svoje pravo na upis dionica Kraša. Planiraju sudjelovati i u drugom krugu ako ostane slobodnih dionica te će u konačnici vjerojatno prijeći granicu od 25 posto vlasništva.

Međutim, u slučaju daljnjeg stjecanja dionica nakon okončanja javne ponude, Mesna industrija Braća Pivac morat će pokrenuti postupak preuzimanja. Ako se odluče na taj korak, trebat će osigurati oko 430 milijuna kuna, koliko po trenutnim tržišnim cijenama vrijede tri četvrtine dionica Kraša.

Komentar ove situacije tražili smo od Kraša, ali ga do zaključenja teksta nismo dobili.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.