Bolji kreditni rejting - više posla, veće plate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji kreditni rejting - više posla, veće plate

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima Srbije poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa nivoa BB na BB+, što znači poboljšanje kvaliteta života građana, bolje zarade, više stranih i domaćih investicija, povoljnije kamate i više ulaganja u infrastukturu, škole i bolnice.

"Za građane to znači još više posla, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija i zato im čestitam na ovoj fenomenalnoj vesti", poručila je Brnabić na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare u Vladi Srbije.

Ona je istakla da, ukoliko se ovako nastavi, Srbija bi sledeće godine mogla da dođe do investicionog rejtinga što će, kako je ocenila, biti istorijski uspeh.

Brnabić: Građani neće plaćati eko taksu

Brnabić je izjavila da “nema govora” da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine.

“Mi ćemo u ponedeljak precizirati tu uredbu na osnovu koje su se pojavili novinski članci. Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko taksa, pre svega za preduzeća i kompanije plaćala na način koji je transparentniji i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji”, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je njen predlog za buduću Vladu Srbije da se ceo zakon koji reguliše tu oblast izmeni i da više ne postoje dve naknade.

“Predlog će biti da se taksa plaća na republičkom nivou i da se onda preraspodeljuje lokalnim samoupravama”, rekla je Brnabić.

"Ovo je uspeh, ne samo vlade, predsednika Srbije, nezavisnih institucija, već svih građana, poslodavaca, sindikata, svih nas koji smo radili zajedno da dođemo do ogromnog priznanja" , istakla je predsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, pored nezaposlenosti koja je sada ispod 10 odsto, građane očekuju do kraja godine još povoljnih vesti, između ostalog, početak radova na izgradnji Moravskog koridora, završetak deonice na auto-putu Miloš Veliki, završetak prve faze naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu...

"Mislim da danas možemo biti ponosni i srećni na sve što smo postigli", rekla je Brnabić.

Predstavljanje "Srbija 2025" krajem decembra

Vlada Srbije i predsednik republike predstaviće 28. decembra program "Srbija 2025", koji sadrži sve strateški važne investicione projekte i projekte za unapređenje života građana.

U nizu dobrih vesti koje je predstavila novinarima, Brnabić je rekla da će na kraju godine, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, građane obavestiti i o važnim budućim planovima.

Zadovoljstvo sporazumom Vlade i "Pošte"

Brnabić je izjavila da joj je drago i da je zadovoljna što je potpisan sporazum između predstavnika radnika “Pošte” i Vlade Srbije.

“Velika zahvalnost svima koji su na tome radili. Drago mi je što su sindikati i zaposleni u Pošti zadovoljni”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da se nastavlja sa radom na reformi javnih preduzeća.

U Vladi Srbije juče je potpisan sporazum između predstavnika radnika "Pošte", rukovodstva tog preduzeća i Vlade, kojim se izašlo u susret zaposlenima za povećanje plata i stvoreni uslovi za prekid štrajka.

Prema njenim rečima, i na slučaju rešavanja problema u "Pošti" moglo se videti plansko plasiranje lažnih vesti i afera, jer se pisalo o starletama i pevačima navodno zaposlenim u "Pošti Srbije".

Brnabić ističe da je cilj plasiranja takvih lažnih afera da se ne bi pričalo o postignutim rezultatima i uspesima, kao što je porast broja zaposlenih, pad javnog duga i još mnogo toga.

"Moje je da pričam o rezultatima i tome sta smo uradili za građane koji su nam dali mandat", istakla je Brnabić.

"Pitala bih Fajon da li su uslovi bili fer 2012"

Brnabić je odbacila navode da u Srbiji ne postoje fer uslovi za održavanje parlamentarnih izbora i u prilog tome rekla da je ispunjeno 70 odsto preporuka evropskih parlamentaraca sa kojima i opozicione stranke održavaju redovne sastanke.

Odgovarajući na ocene evropske poslanice Tanje Fajon koja je učestvovala u međustranačkom dijalogu, da kada bi u nedelju bili održani izbori to ne bi bilo učinjeno u fer atmosferi, Brnabić je uzvratila pitanjem “da li Fajon misli da su 2012.godine bili fer izborni uslovi”.

"Mislim da nisu. Ja tada nisam videla nikakve opozicione medije ili medije otvorene za opoziciju. Danas je medijska scena neuporediva u odnosu na 2012., kao i birački spisak, ali i mogućnost da predstavite program i planove", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Vlada Srbije kontinuirano radi na unapređenju izbornih uslova od juna 2017.godine.

Nema novih saznanja o slučaju “Panda”

Brnabić je izjavila da nema novih saznanja o ubistvu šestorice mladića srpske nacionalnosti u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine.

"Za nas je važno da saznamo šta se tada desilo i ko je kriv za ubistvo tih mladića. Dosta je tesko rešavati te zločine kada ih neko 10 ili 15 godina pre vas nije rešavao, ali rešili smo ubistvo Slavka Ćuruvije koje 'velike demokrate' nisu mogle da reše”, rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ona je poručila da će vlast u Srbiji biti uporna da reši sve zločine nezavisno od toga gde su se dogodili i ko ih je počinio.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je na istoj konferenciji za novinare da nadležnost nad tim slučajem imaju Kfor, Euleks i UNMIK.

“To je njihova nadležnost. Meni bi bilo zanimljivo da čujem šta su istražili u ovih 19 godina. Međunarodne institucije imaju ne samo prava već i obaveze i odgovornost za istrage teških zločina na teritoriji KiM”, rekao je Stefanović.

Spremni smo da pružimo pomoć i da se uključimo, dodao je Stefanović.

Brnabić je izjavila da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "maksimalno moguće" pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Mogu da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, on je verovao svom timu i prihvatio moju molbu, iako je smatrao da je za SNS bilo bolje da se izbori održe što ranije", rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije što je, kaže, prihvatio njenu molbu da se izađe u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

Brnabić je kazala da će predsednik, čija je to ekskluzivna nadležnost, uskoro obavestiti javnost o datumu održavanju izbora.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se rok pomeri devet meseci, kako to traži deo opozicije, Brnabić je navela da su rokovi utvrđeni Ustavom i zakonom.

"Ja sam zamolila predsednika da razmotri maksimalno pomeranje u skladu sa tim zato što sam mislila da je to još jedan način da pokažemo da nemamo nikakav problem da se opoziciji da dodatno vreme da predstave plan i program građanima. Mislim da je to fer, iako su imali četiri godine za to"”, rekla je Brnabić.

Poručila je delu opozicije da im zahvaljuje što žele da joj produže mandat još devet meseci.

Ona je istakla da joj ne deluje da bi Vučić bio spreman da kompromituje Ustav i zakone.

Ponovila je mišljenje da se Savez za Srbiju odlučio za bojkot, jer nemaju šta pametnije da ponude i zato što bi, kaže, na izborima doživeli debakl.

"Očigledno je njihova jedina izlazna strategija da bojkotuju izbore da ne bi dalje morali da objašnjavaju zašto imaju tako 'veliku' podršku građana. Šta god da se uradi deo opozicije bi rekao da će bojkotovati jer nemaju ništa pametnije da ponude", rekla je ona.

Osvrnula se na jučerašnju blokadu RTS-a rekavši da je skup od 125 ljudi blokirao rad 2.000-3.000 zaposlenih u javnom servisu.

"To je demokratski potencijal zemlje, dok god je sve mirno mi ćemo se truditi da zašitimo prava i slobode svakog pojedinačnog građanina bez obzira da li je za vlast ili ne" , rekla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.