Bojazni od prekomjerne opskrbe spustile cijene nafte ispod 66 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Nov.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojazni od prekomjerne opskrbe spustile cijene nafte ispod 66 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 66 dolara, pritisnute strahovanjima od prekomjerne opskrbe, ponajprije iz Sjedinjenih Država.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,62 dolara. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 1,01 dolar nižoj cijeni, od 56,19 dolara.

Cijene nafte sada su za četvrtinu niže no što su bile početkom listopada, a najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << im je uteg naglo povećanje opskrbe, posebice iz SAD-a. Američka je proizvodnja ove godine porasla gotovo 25 posto, dosegnuvši rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Dodatni pritisak na naftna tržišta stvara posustajanje globalne trgovine u kontekstu trgovinskog rata Sjedinjenih Država i Kine.

U takvom su u okruženju u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) počeli razmatrati smanjenje opskrbe za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno. Tako je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata u tom kartelu danas izjavio da će kartel vrlo vjerojatno smanjiti proizvodnju, iako još nisu odlučili koliko.

"Očekujemo da će OPEC na sljedećem službenom sastanku 6. prosinca postići dogovor o smanjenju opskrbe", navode analitičari francuske banke BNP Paribas.

Dodaju kako očekuju da će cijena barela na londonskom tržištu do kraja godine ponovo porasti prema 80 dolara. U idućoj bi godini prema njihovim procjenama cijena barela na američkom tržištu trebala iznositi u prosjeku 69 dolara, te 76 dolara u Londonu.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) upozoravaju pak OPEC i ostale proizvođače na "negativne implikacije" smanjenja opskrbe. Čelnik agencije istaknuo je danas i utjecaj geopolitičke nesigurnosti na cijene nafte.

"Ulazimo u razdoblje nesigurnosti na tržištima nafte bez presedana", rekao je Fatih Birol na konferenciji u Norveškoj.

U takvom su okruženju trgovci postali iznimno oprezni kada su u pitanju naftna tržišta, predviđajući da bi cijene nafte mogle padati i u predstojećem razdoblju zbog povećanja američke proizvodnje i pogoršanja gospodarskih izgleda.

OPEC jutros nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte u ponedjeljak. U petak je iznosila 66 dolara.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje padaju

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2018

Cijene nafte na globalnim tržištima pale su ispod nivoa od 66 dolara nakon povećanih strahovanja od prekomjerne ponude, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.