Biznis spojio preduzetnice Sremske Kamenice i Erduta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis spojio preduzetnice Sremske Kamenice i Erduta

Iako je danas sve više žena uključeno u biznis, one se za osnivanje sopstvenog posla teže odlučuju, te im je neophodna snažnija podrška. Žene se i same udružuju i umrežavaju, neretko i regionalno. Upravo, jedan od projekata, nazvan "Ženski biznis HAB" pokrenut je radi ekonomskog osnaživanja žena u pograničnom regionu Hrvatske i Srbije. Zajednički ga ostvaruju dva udruženja, a nedavno je u Novom Sadu održana konferencija povodom početka tog projekta.

Projekat je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spojio preduzetnice iz Erduta i Sremske Kamenice radi stvaranja uslova za ekonomsko osnaživanje žena u pograničnom regionu kroz umrežavanje i osnivanje HABA. Sa ove strane granice, u projektu učestvuje Udruženje promocija zdravog života, na čijem je čelu Sofija Bajić. Ona primećuje da se kod nas sve više podstiče žensko preduzetništvo.

"Žene se uglavnom iz nužde upuštaju u preduzetničke poduhvate, a mišljenja sam da u budućnosti žene neće biti samo domaćice", kaže Bajić.

Sa hrvatske strane učestvuje opština Erdut, čiji će "Poduzetnički razvojni centar", zahvaljujći projektu, dobiti prostoriju namenjenu podsticanju ženskog preduzetništva. Bojana Orsić iz te organizacije ističe da je situacija u Hrvatskoj slična kao u Srbiji, kada je reč o ženskom biznisu.

"Činjenica je da se žene teško odlučuju na pokretanje poslovanja, a najviše ih ima u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, dok je najmanje žena vlasnica trgovačkih društava", objašnjava Bojana Orsić.

Obrazovanje, ali i novčana podrška, veoma je značajna za razvoj ženskog preduzetništva, smatra profesorka na Novosadskom univerzitetu Branislava Belić.

"Organizovanje ovakvih skupova, kao i različite edukacije i manifestacije veoma doprinose razvoju ženskog preduzetništva", kaže profesorka Belić i dodaje da bi različite vrste mera u vidu novčane podrške za otpočinjanje i razvoj poslova bile veoma značajne.

"Sa druge strane značajni su projekti koje ovakve organizacije nude jer žene koje žele da se bave preduzetništvom mogu da nauče kako se pišu projekti, kao i kako da dođu do novca iz različitih fondova (državnih ili evropskih)", ističe profesorka Belić.

Direktorka "BSC informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertfikaciju" Marija Vujaković kaže da je podrška ženama, posebno u ruralnim područjima, veoma važna jer njihov rad može da doprinese razvoju i opstanku sela.

"Posebno u našoj zemlji je bitno baviti se problemom seoskih žena, a iz prostog razloga što nam selo odumire i mladi ljudi odlaze sa sela jer ne vide način da opstanu u ovim sredinama", kaže Marija Vujaković i dodaje da Vojvodina kao agrarno područje ima ogromnu komparativnu prednost u odnosu na ostatak Evrope i sveta.

"Moramo ovu komparativnu prednost staviti u funkciju ekonomskog opstanka i osnaživanja seoskih žena, kako bi one svojim radom doprinele ubrzanom ekonomskom razvoju cele zajednice", naglašava Vujaković.

Bilo da biznis započinju u nekom od vojvođanskih sela ili gradova, žensko preduzetništvo podržava i pokrajinska vlada, istakao je Branislav Bandić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i najavio da će uskoro biti raspisani novi javni konkursi namenjeni preduzetnicama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.