Bila je prva fabrika šećera u ex JU, sad postaje umetnička četvrt

Izvor: B92, 20.Okt.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bila je prva fabrika šećera u ex JU, sad postaje umetnička četvrt

Nekadašnju Fabriku šećera na Čukarici, koja je zatvorena već više od 30 godina, sledeće godine će iz stečaja otkupiti Grad Beograd.

Grad će kupiti fabriku uz pomoć Vlade i predsednika Srbije i od nje napraviti umetničku četvrt.

To je sinoć izjavio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević koji je u nekadašnjoj "Šećerani" govorio na otvaranju Manifestacije "Dani slobode", a povodom 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izvedena predstava "Oslobođenje Beograda u pet slika", reditelja Ljubiše Ristića.

Fabrika šećera na Čukarici je prva fabrika šećera u nekadašnjoj Jugoslaviji, a podignuta je između 1899. i 1901. i danas je spomenik kulture.

"Šećerana" od 1983. prestaje sa radom, a Trgovinski sud u Beogradu je 2007. pokrenuo stečajni postupak, ali je fabrika i danas u stečaju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fabrika šećera na Čukarici postaje umjetnička četvrt

Izvor: Capital.ba, 20.Okt.2018

BEOGRAD, Nekadašnju Fabriku šećera na Čukarici, koja je zatvorena više od 30 godina, sljedeće godine će iz stečaja otkupiti Grad Beograd i od nje napraviti umjetničku četvrt. To je sinoć izjavio predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević koji je u nekadašnjoj “Šećerani” govorio...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.