Bićemo uskoro zemlja sa jednocifrenom nezaposlenošću

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bićemo uskoro zemlja sa jednocifrenom nezaposlenošću"

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da postoji veliki prostor za unapređenje našeg rada i za nove reforme.

Premijerka, je, međutim, kazala da je generalno zadovoljna rezultatima Srbije. "Dajemo sve od sebe i nekada izgubite fokus kada se bavite mnogim stvarima i onda zaboravite na neke stvari koje smo i mi zapostavili, dobro je podsetiti se i nastaviti", navela je Brnabić na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.

"To ne značu da nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radili, imamo odlične rezultate. Rast BDP-a je odličan 4,5 odsto u prvih 9 meseci ove godine i znamo da će do kraja godine biti iznad 4 odsto, to je neverovatan uspeh jer je planirano 3,5 procenata. Moramo da radimo da se raj rast nastavi 2019. i da nemamo pad", navela je ona.

Ova Vlada je bila disciplinovana, a ministri su dobro kontrolisali javna preduzeća, kaže Brnabić.

"Suficit budžeta je 28 milijardi dinara. Udeo javnog duga 56 odsto BDP-a i nastaviće da se smanjuje na ispod 45 odsto. Nezaposlenost nastavlja da pada i iznosi 11,9 odsto. Mi ćemo uskoro, ja se nadam, biti zemlja koja će biti sa jednocifrenom nezaposlenošću", kaže Brnabić.

Kako je kazala, u prvih 9 meseci imamo priliv stranih direktnih investicija od dve milijarde evra, za 5,4 odsto bolje nego 2017. koja je bila istorijski najbolja.

Brnabić navodi da je u sektoru malih i srednjih preduzeća zaposleno 43.000 ljudi, što nije malo.

Istovremeno, inflacija i kurs dinara su stabilni, udeo NPL-a smanjen je na 7 odsto a imali su udeo od 21 procenat.

"Minimalna cena rada biće 155 dinara po satu od 1. januara, ukinuli smo Zakon o smanjenju penzija pa tako stvari možemo da vraćamo u normalu jer imamo zdrav budžet, povećavamo plate u javnom sektoru i posebno smo oprezni da kao pre nekoliko godina preopteretimo privredu. Idemo dobrim pravcem ali moramo da radimo mnogo brže i efikasnije", navela je Brnabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.